- Skolehverdagen var håpløs

- Skolehverdagen var håpløs
- Skolehverdagen var håpløs

En av fire elever i norske skoler mobbes. Jan Rune Bakkelund (53) orket ikke dra på klassefest nesten 40 år etter at han ble mobbet. - Mobberne setter en merkelapp på deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (ABC Nyheter): - Denne skolen har jeg ikke vært på siden i gamle dager. Foreldrene mine bor to kilometer unna, men jeg har aldri satt mine bein der igjen, sier Jan Rune Bakkelund (53).

Vi er på vei til Vindingstad skole på Gjøvik, der Jan Rune gikk fra 1. til 5. klasse. Det er ikke gode minner som kommer tilbake til ham idet vi nærmer oss skolen, for i 4. og 5. klasse ble han mobbet.

- Skolehverdagen var håpløs. Det gjorde så vondt, forteller Jan Rune.

- Jeg husker ikke helt når det startet, men jeg ser ikke bort ifra at det kan ha vært i forbindelse med gym. Det gikk på utseende. At jeg ikke var sånn som man skulle være – eller sånn vedkommende mente at man skulle være.

- Det ble fremsatt på rim. Og den regla går i hodet mitt fortsatt, men jeg orker ikke å dele den med noen, sier han.

Smertefull skolevei

- Jeg ble overrasket da jeg så dette bildet av meg selv som førsteklassing. Det måtte gå veldig mange år før jeg så at jeg faktisk var ok nok da jeg gikk på skolen, sier Jan Rune som ble mobbet i 4. og 5. klasse. (Foto: Privat)- Jeg ble overrasket da jeg så dette bildet av meg selv som førsteklassing. Det måtte gå veldig mange år før jeg så at jeg faktisk var ok nok da jeg gikk på skolen, sier Jan Rune som ble mobbet i 4. og 5. klasse. (Foto: Privat)

Jan Rune forteller at mobbingen av og til foregikk i skolegården, men at det var hjemveien som var verst:

- Til skolen går du selv, på et tidspunkt som ikke er avhengig av andre, men når du skal hjem blir alle sendt ut i samme flokk, da er det vanskelig å komme seg for seg selv og komme bort, forklarer Jan Rune mens han peker mot veien som var så smertefull den gangen.

Fikk en ny start

I halvannet år pågikk mobbingen, uten at Jan Rune fortalte det til noen. Ikke til lærere, ikke til venner og ikke til familien.

- Man klarer rett og slett ikke å si det. Man blir bundet. Det kan skyldes både frykt og skam. Jeg vet ikke. Men det er noe som binder deg.

Redningen kom da foreldrene til Jan Rune bestemte seg for å kjøpe et gårdsbruk 20 kilometer utenfor Gjøvik. Han byttet skole og fikk en ny start.

- Det herlige der var at ingen visste om det stempelet jeg hadde med meg. Jeg kom i en ny klasse hvor ingen hadde fordommer.

- Jeg var et mye skjørere barn da, men jeg kunne begynne å bli mer trygg i omgivelsene. Jeg hadde ingen som jeg måtte vokte meg for.

Skolegangen ble bedre og bedre etter hvert som årene gikk. Men selv om han fullførte gymnaset og har klart seg bra, har de vonde opplevelsene fra barndommen alltid preget ham, forteller Jan Rune videre.

- Mobberne setter en merkelapp på deg. Det er som om du går med et merke, som viser at du ikke er bra nok.

Orket ikke klassefest – 40 år senere

Da Jan Rune i 2003 ble invitert til fest for å markere at det var 40 år siden klassen begynte på barneskolen, fant han på en unnskyldning for ikke å møte opp.

- Det var helt uaktuelt for meg å dra. Jeg hadde ikke hatt det noe fint der, sier Jan Rune og forklarer at han på det tidspunktet fremdeles ikke hadde delt hemmeligheten med noen.

Det var først nylig det løsnet. Jan Rune skrev om opplevelsene sine i en kommentarartikkel i avisen der han jobber som journalist:

- For meg er det veldig godt å ha satt ord på det – at jeg tør å fortelle om det. Da letter alt presset. Du blir på en måte fri.

- Jeg vil anbefale alle som har mobbehistorier - om de er mobbere eller har blitt mobbet - å sette ord på det de har vært med på. Ellers så kommer de til å være forknytt også i livet fremover, sier han.

- Skap tillit

Jan Rune unner ingen å oppleve det samme som han opplevde, men statistikken viser at nesten én av fire elever i norske skoler mobbes.

For å få bukt med problemet tror Jan Rune det er viktig at lærere skaper tillit og har en god dialog med elevene, fordi dette kan bidra til at man avdekke problemene før det går for langt.

- Alle voksne bør være på vakt for å hjelpe de yngre så de ikke ender opp som mobbeoffer eller offer ved å være mobber selv.

Han understreker at han ikke bærer nag til personen som mobbet ham:

- Jeg tror vedkommende som mobbet meg har det vondt selv. Jeg synes nesten synd på ham. Jeg tror at også når man mobber så lager man et sår, som man ikke aner konsekvensene av når man er yngre.

- Nettopp derfor er det viktig at voksne stopper mobbingen, sier Jan Rune Bakkelund til ABC Nyheter.

Se video fra da Jan Rune var tilbake i skolegården for første gang på 40 år øverst i saken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus