Blodig åpning av valget i Irak

Valget på ny nasjonalforsamling er i gang i Irak. (Foto: Scanpix)
Valget på ny nasjonalforsamling er i gang i Irak. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bomber, granater og raketter har satt sitt preg på valgdagen i Irak. Minst 24 personer er drept i forskjellige angrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Iraks ledende skikkelser:

* Storayatolla Ali al-Sistani: Irak fremste religiøse sjialeder. Har stor politisk innflytelse. Han er 80 år gammel, og hans helse skal være sviktende.

* Statsminister Nuri al-Maliki: Sjia som leder det islamske Dawa-partiet. Valgt som en kompromisskandidat i 2006. Har styrket sin stilling blant annet ved å utfordre sjiamilitsen.

* President Jalal Talabani: Kurder som representerer det kurdiske partiet PUK. Valgt i 2005. Har hatt hjerteproblemer.

* Kurisk regionpresident Masoud Barzani: Tidligere geriljakriger. Representerer partiet KDP. Kjemper for økt selvstyre og utvidede grenser for den kurdiske regionen. Er på kollisjonskurs med Maliki, som vil styrke sentralmakten.

* Visepresident Tareq al-Hashemi: Er Iraks høyest rangerte sunniaraber. Har markert seg som en forsvarer av sunnienes interesser. Tilhører det sekulære Iraqiya-partiet, som ledes av tidligere statsminister og sjiamuslim Iyad Allawi.

* Sjialeder Moqtada al-Sadr: Arving til et religiøst dynasti. Leder for den engang betydningsfulle, men nå hovedsakelig avvæpnede Sadr-militsen. Har tilbrakt de siste to årene med religiøse studier i Iran. Hans bevegelse søker nå et comeback som del av Iraks nasjonale allianse.

(Kilde: Reuters) (©NTB)

De fleste angrepene var rettet mot mål i hovedstaden Bagdad. Tolv personer ble drept da et bolighus ble truffet av en katyusharakett i morgentimene søndag. Ti personer ble såret i angrepet.

Fire personer ble drept i forskjellige granatangrep, mens fire andre mistet livet i bombeeksplosjoner. Minst 40 mennesker ble såret i de angrepene.

De 200.000 sikkerhetsvaktene som er utplassert bare i Bagdad har ikke klart å stanse angrepene.

Også i Falluja, Baquba og Samarra er mennesker blitt drept i forskjellige angrep søndag. Til sammen er 24 personer drept og minst 60 såret i angrepene på valgdagen.

Sikkerhetstalsmann i Bagdad, generalmajor Qassim al-Moussawi, sier at de fleste angrepene har kommet fra sunnidominerte bydeler.

– Vi er i en krigssituasjon. Vi opererer på en slagmark og våre krigere frykter det verste, sier al-Mousawi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Nuri al-Maliki ser ikke på angrepene på samme måte.

– Angriperne forsøker bare å lage støy for å imponere, men irakere er mennesker som elsker utfordringer, og derfor vil ikke dette være ødeleggende for moralen, sa al-Maliki da han avla stemme i den såkalte grønne sonen, et tungt bevoktet område i Bagdad.

Les også: Skjebnevalg i Irak

Oppfordret til å stemme

Nærmere 19 millioner irakere har stemmerett i valget på ny nasjonalforsamling, som blir imøtesett med stor spenning.

Den 57 år gamle pensjonisten Abu Adel var blant irakerne som ikke lot seg skremme av angrepene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en plikt å delta i den demokratiske prosessen, sier Abu Adel.

Også sjialederen Moqtada al-Sadr oppfordret sine landsmenn til å bruke stemmeretten.

– Selv om et valg i skyggen av en okkupasjon ikke er legitimt, ber jeg irakere om å delta i for å berede grunnen for en avslutning av okkupasjonen, sa al-Sadr på en pressekonferanse i Teheran.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Al-Sadr var leder for den antiamerikanske Mahdi-militsen som ble avvæpnet i 2008.

Sabotasjetrussel

Rundt 6.200 kandidater og et vell av partier og valgallianser kjemper om de 325 plassene, og mange frykter at valget skal få den religiøst motiverte volden i landet til å blusse opp igjen.

Al-Qaida har truet med å sabotere valget, men har begrenset støtte blant sunnimuslimene. En stor del av den sunniarabiske minoriteten, som bokottet forrige valg, ventes denne gangen å delta, selv om hundrevis av sunnikandidater ble nektet å stille til valg som følge av bånd til Saddam Husseins gamle regime.

Valgkampen har vært preget av voldshandlinger, og lørdag ble fire mennesker drept og over 50 såret av en bilbombe i Najaf. (©NTB)

Se flere politiske nyhetssaker her