Sponheim spår tunge år for Venstre

Partileder Lars Sponheim på talerstolen under landsstyremøtet til Venstre på Radisson SAS hotell i Oslo lørdag. (Foto: Scanpix)
Partileder Lars Sponheim på talerstolen under landsstyremøtet til Venstre på Radisson SAS hotell i Oslo lørdag. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En tankefull og tidvis pessimistisk partileder Lars Sponheim tok lørdag avskjed med Venstres landsstyre. Han spår tunge år for partiet, men tror at framtiden ligger i et større sentrum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter et halvt års fravær fra politikken skulle Sponheim dele sine spådommer og erfaringer både med Venstres medlemmer, men også med pressen og det øvrige politiske Norge.

Det var en partileder tydelig preget av avgangen på landsmøtet i neste måned som delte talerstolen med påtroppende partileder Trine Skei Grande. De tok ordet vekselvis, Skei Grande for å piske opp motivasjon i den daglige kampen, Sponheim for å avslutte et langt liv i politikken og trekke de lange linjer.

Et av de store paradoksene i nyere tid synes Sponheim det er at klima- og miljøspørsmål går litt på tomgang og kanskje er i ferd med å miste framdriften.

– Det er nedslående at så mange bare jakter på utveier for å slippe å legge om vaner og livsstil. Alle vil vinne på at vi setter i verk tiltak nå, selv om det ikke går så ille som de verste klimaspådommene, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et veiskille

Det var helt tyst i salen da Sponheim penset seg inn på sin personlige opplevelse av valgnederlaget og den varslede avskjeden med partiet.

– Dette er trolig mitt siste ordinære landsstyremøte. For både meg og Venstre er det et veiskille. I det siste har det vært oppbrudd og mye sorg. Nå tar Trine over stafettpinnen, og hun og partiet har en uhyre vanskelig jobb foran seg, sa Sponheim.

Han advarte partiet mot vanskelighetene som tårner seg opp, og sa at Venstre står overfor en mer krevende situasjon enn noen gang tidligere. Blokkene sementeres i et politisk landskap som gir stadig mindre spillerom for et liberalt sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Valget var sørgelig for Venstre, men også for norsk politikk. Vi fikk forlenget et flertallsstyre som er i ferd med å avpolitisere Norge. Det er fare for at en toblokksdeling fester grepet. Hvis dette er situasjonen også i 2013, blir det uhyre vanskelig å være et liberalistisk sentrumsparti, sa Sponheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veien fram

Men Sponheim er likevel sikker på at Venstre bare har én vei å gå, og det er å bygge sentrum. Og det er det sentrum som utgjorde den første Bondevik-regjeringen, Sponheim har i tankene: Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet.

– Venstre under sin nye leder må ta fatt på det møysommelige arbeidet det er å meisle ut et bredere sentrum. Bare med et større manøvreringsrom i sentrum og et Ap i mindretallsregjering kan Venstre også bli større, framholdt Sponheim.

Den avtroppende partilederen mente at det er mye felles tankegods hos Venstre og Sp og at det ikke er behov for noen bakkanal, en hentydning til et av hovedpunktene i den uautoriserte biografien om ham selv som kom tidligere i uken.

– En lykkelig framtid for Venstre er en lykkelig framtid i sentrum. Det jeg er mest ulykkelig over, er hvor vanskelig det i dag er å stå for felles sentrumsverdier og genuine Venstre-verdier. Men det vil komme en tid da folk etterspør disse verdiene, selv om det ikke ser slik ut nå, sa Sponheim fortrøstningsfullt. (©NTB)