Brown: – Riktig å gå til krig i Irak

Gordon Brown forklarte seg for den britiske Irak-kommisjonen fredag. Foto: Scanpix
Gordon Brown forklarte seg for den britiske Irak-kommisjonen fredag. Foto: Scanpix

Det var riktig å gå til krig mot Irak i 2003, sier Storbritannias statsminister Gordon Brown. Han mener argumentene for den USA-ledede invasjonen var holdbare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var riktig å gå til krig mot Irak i 2003, sier Storbritannias statsminister Gordon Brown. Han mener argumentene for den USA-ledede invasjonen var holdbare.

Den irakiske diktatoren Saddam Hussein satte hele verdenssamfunnet på prøve da han nektet å gi etter for internasjonale krav i forhandlinger, hevder Brown. Han forklarte seg fredag for Chilcot-kommisjonen, som gransker britenes rolle i krigen i Irak.

– Irak var en serieforbryter innen brudd på folkeretten, sa den britiske regjeringssjefen, som var finansminister under Tony Blair da invasjonen fant sted.

Blair forklarte seg for Chilcot-kommisjonen i januar og gjentok da mange av argumentene fra 2003.

Våpen

Blair hevdet blant annet at etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001, hadde amerikanerne og deres allierte grunn til å frykte at Saddam hadde masseødeleggelsesvåpen. Gordon Brown la mindre vekt på rent militære argumenter i sin forklaring fredag.

– Vi sto overfor en situasjon der verdenssamfunnets evne og vilje til samhold ble satt på prøve, sa statsministeren.

– Hvis vi ikke hadde grepet inn, ville det vært et signal til all verdens diktatorer om at de kan gjøre akkurat som de vil, framholdt han.

I sine åpningsbemerkninger under høringen i London uttrykte han sin sorg over alle som ble drept i invasjonen, både vestlige soldater og irakiske sivile.

– Ingen har noe ønske om å gå til krig, ingen ønsker å se uskyldige mennesker dø, tilføyde Brown.

Milliarder

Han opplyste at krigsdeltakelsen i Irak har kostet britiske skattebetalere noe slikt som 8 milliarder pund, eller 71,5 milliarder kroner etter dagens kurs.

– Jeg gjorde det absolutt klart at alle nødvendige utgifter skulle dekkes, sa han om sin rolle i invasjonsdagene.

Etterlatte etter britiske falne i Irak og Afghanistan hevder at britiske liv ble skuslet bort for å spare penger. Styrkene som deltok i de to krigene, hadde for dårlige pansrede kjøretøyer og ikke mange og gode nok helikoptre, er det blitt sagt.

Browns forklaring for Chilcot-kommisjonen har vært imøtesett med spenning i et Storbritannia i økende valgfeber. Valg må holdes senest 3. juni, og regjeringens håndtering av krigene i Afghanistan og Irak kan bli et hett valgkamptema. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus