Vil ha ubåt-høring i Stortinget

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen går inn for nye utredninger omkring den forurensende tyske ubåten U-864 utenfor Fedje i Nordhordland. Stortingspolitikere vil ha høringer i Stortinget om saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen gikk fredag inn for at planene om heving av ubåten skal gjennomgås på nytt. Også tildekkingsalternativet skal med i den nye utredningen.

Regjeringen har for over et år siden vedtatt at ubåten skal heves, men en meget kritisk konsulentrapport som kom før jul har ført til at saken vurderes på nytt.

– Vi vil gjennomføre en grundigere utredning for å sikre at dette blir gjort på en miljømessig og sikkerhetsmessig trygg måte, sier Berg-Hansen. Hun understreker at vedtaket om heving står fast, og håper arbeidet kan komme i gang i 2012.

– Politisk spill

Mange er misfornøyde med utsettelsen. Stortingsrepresentant Arne Sortevik (Frp) fra Hordaland kaller det et politisk sparespill.

– Regjeringen har behov for å kutte, og den har nå lagt et løp for å kutte hevingen av ubåten, sier Sortevik som vil kreve høringer med alle involverte parter når saken kommer til Stortinget. Han viser til at Stortinget overprøvde regjeringens beslutning om tildekking av ubåten våren 2007. Det kan skje igjen, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans kollega i transportkomiteen, Øyvind Halleraker fra Høyre, har også engasjert seg sterkt i saken. Han er fornøyd med at saken kommer tilbake til Stortinget. Også han ønsker bred høring om det som har foregått.

– På bakgrunn av den kritiske rapporten mente jeg at det ikke var annet å gjøre enn å nullstille og gjennomgå prosjektet på nytt. Det går statsråden nå inn for, sier Halleraker som i likhet med Sortevik vil ha ubåten hevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nei til omkamp

Miljøbevegelsen har engasjert seg sterkt for heving av ubåten. Ingar Flatlandsmo i Naturvernforbundet i Hordaland er skuffet over at regjeringen vil utrede tildekking nok en gang:

– Den kampen har folket på Fedje, miljøbevegelsen og politikere også fra regjeringspartiene vunnet for lenge siden. Det er ikke akseptabelt at de nå vil ta en omkamp, sier han.

Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund mener det er et politisk spill som pågår der den kritiske konsulentrapporten blir brukt for å overkjøre Kystverket og det opplegget som var laget for heving. Nå håper han høringer i Stortinget vil få fram hva som foregår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans kollega i Greenpeace, Truls Gullowsen, er derimot en av dem som støtter utsettelsen:

– Vi synes det er en riktig beslutning. Det var valgt en kontrakt for heving som kunne blitt dyr, og det var ikke bekreftet at det kunne skje på en sikker måte, sier Greenpeace-lederen.

– Oppgitt

Folk på Fedje har kjempet i mange år for heving, og trodde alt var i orden da regjeringen sa ja i fjor vinter.

– Nå må jeg si at jeg er både oppgitt og forundret, sier tidligere ordfører på øya, Erling Walderhaug (H). Han er overrasket over den kritiske rapporten som kom i fjor, og er enig i at det er grunn til å stille spørsmål om det foregår et politisk spill. Han er også skuffet over at tildekkingsalternativet nå er trukket fram igjen.

Dagens ordfører på Fedje, Kristin Handeland (Ap) har stått på for heving siden hun ble valgt i 2007. Hun har fortsatt god tro på at ubåten skal bli hevet.

– Vårt mål har hele tiden vært at ubåten og kvikksølvet skal vekk. Det har ikke forandret seg, sier Handeland som støtter seg til at fiskeriministeren har sagt at vedtaket om heving står fast.