Islands statsminister:

Med kraftig appell til Stortinget

- Jens Stoltenberg har hjulpet oss. Men Stortinget setter Icesave-avtale som betingelse for at vi skal få våre kriselån, sier Johanna Sigurdardottir. Foto: Thomas Vermes
- Jens Stoltenberg har hjulpet oss. Men Stortinget setter Icesave-avtale som betingelse for at vi skal få våre kriselån, sier Johanna Sigurdardottir. Foto: Thomas Vermes

- Det er veldig viktig for oss at de skandinaviske landene utbetaler kriselån til oss før Icesave-striden er løst!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Icesave-skandalen

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland og Storbritannia at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro (over 30 milliarder norske kroner) - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble forkastet av Alltinget som i august 2009 krevde endringer i den.

17. oktober meldte den islandske avisa Morgunbladid at forhandere fra Nederland, Storbritannia og Island var kommet fram til et nytt utkast.

30. desember vedtok et flertall på 33 mot 30 i Alltinget å godta avtalen.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever. Island fikk tilsagn om kriselån fra Det internasjonale valutafondet IMF, Norden og Polen. Men de ble knyttet til et ultimatum om at Island først underskriver en Icesave-avtale.

I desember 2009 vedtok et lite flertall på Alltinget Icesave-avtalen.

5. januar i år benyttet presidenten så sin grunnlovsfestede rett til å stoppe et lovvedtak i Alltinget og legge det ut til folkeavstemning.

En folkeavstemning om Icesave-avtalen er planlagt til 6. mars.

(Reykjavik, ABC Nyheter): Islands statsminister Johanna Sigurdardottir tegnet et meget dystert bilde av situasjonen dersom landet ikke snarest får utbetalt kriselån, da hun fredag ettermiddag møtte internasjonal presse her i Reykjavik.

- Vi ser det som veldig uberettiget å koble løsning av Icesave til å utbetale lån fra Det internasjonale valutafondet IMF og fra de nordiske landene, sier hun dagen før den islandske folkeavstemningen om Icesave-avtalen.

- Det er totalt uvedkommende saker, men Storbritannia og Nederland har sluppet unna med å stoppe lånene på grunn av Icesave. Dette er veldig urettferdig og umulig å akseptere! sier Sigurdardottir.

- Forsinker vår gjenoppbygging

Norge er ett av landene som hindrer utbetaling av lån til Island inntil Icesave-saken ble løst.

- Denne forsinkelsen bremser vår økonomiske gjenoppbygging og ødelegger vår kredittverdighet, sier Sigurdardottir.

- Hva er da ditt budskap til din norske partifelle Jens Stoltenberg om utbetaling av nordisk lån og Nordens rolle i IMFs styre når det gjelder utbetaling av IMF-lån?

- Jeg har hatt godt samarbeid med Jens Stoltenberg og snakket med ham i disse vanskelige tider. Norge har prøvd å gjørre sitt for å få en rettferdig løsning, med samtaler med Nederland og Storbritannia. Vi er takknemlige for den støtten, innleder Sigurdardottir sitt svar til ABC Nyheter.

Legger skylda på Stortinget

- Men vi innser at i det norske Stortinget har Icesave-saken blitt koblet til spørsmålet om gjennomføringen av IMFs økonomiske program før de kan skaffe oss de nordske lån, fortsetter statsministeren og legger til:

- Det ville vært veldig viktig for oss om de skandinaviske landene ikke ville koble utbetalingene til IMF og nordiske land.

Ingen piraya

- Er du bekymret for at Island blir betraktet som internasjonal piraya dersom det blir nei ved morgendagens folkeavstemning? ble hun spurt.

- Slett ikke! Islendinger har alltid gjort opp for seg. Vi er et stolt folk. Men våre forpliktelser må være rimelige og normale. Det er de ikke i dette tilfellet, svarer hun.

- EU-lovgivningen svikter

- Vi må betale for en feilaktig lovgivning i EU. Deres lovverk dekker ikke situasjonen med en total kollaps.Vi vil aldri bli tiggere! fortsatte hun, og gikk så til angrep på britenes tøffe kjør mot Island:

- Jeg er veldig trist og opprørt over at Storbritannia under ledelse av Gordon Brown brukte terroristlovgningen mot oss. Det vil det islandske folket aldri glemme. Brown skylder oss en unnskyldning!

Statsministeren blir hjemmesitter

Hun skal selv ikke stemme ved folkeavstemningen om Icesave-avtalen lørdag.

Grunnen er at forhandlingene med britene og nederlenderne har gitt bedre resultater enn Icesave-avtalen Alltinget vedtok i desember, men som presidenten nedla veto mot og sendte til folkeavstemning.

- Loven det skal stemmes over i morgen, er utdatert. Vi har mottatt tilbud som er mye gunstigere enn det som skal stemmes over i morgen. Det er virkelig ingen som kjemper for aksept av denne loven, sier Sigurdardottir

- Det er meningsløst å stemme over dette. Jeg skal selv benytte meg av min rett til å avstå fra å stemme, forteller hun.

Forhandlinger fortsetter

Den islandske forhandlingsdelegasjonen ble hjemkalt fra London tidligere på fredagen.

- Vi har ikke kommet fram til enighet før helga. Men vi understreker at forhandlingene gjenopptas til uka. Det er en misforståelse å tro at et nei-flertall i morgen vil bringe saken inn for en domstol, sier statsministeren og legger til:

- Jeg syns det er trist at den første folkeavstemningen som gjennomføres i republikkens historie, handler om en utdatert lov.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus