Eksplosiv økning av ekstreme grupper i USA

Timothy McVeigh fikk dødstraff etter bombeangrepet i Oklahoma City i 1995. 168 mennesker ble drept. Foto: AP
Timothy McVeigh fikk dødstraff etter bombeangrepet i Oklahoma City i 1995. 168 mennesker ble drept. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA opplever en eksplosiv økning i antallet ekstreme grupper, der medlemmene griper til våpen, erklærer krig mot myndighetene og omfavner konspirasjonsteorier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallet på såkalte patriotgrupper ble nærmest tredoblet fra 149 i 2008 til hele 512 i 2009, viser en fersk rapport fra Southern Poverty Law Center (SPLC).

127 av gruppene betegnes som halvmilitære militsgrupper, som det i 2008 ble registrert 42 av.

– Vi har sett en skikkelig eksplosjon i antallet militsgrupper og innen den regjeringsfiendtlige patriotbevegelsen, konstaterer Mark Potok i SPLC.

Konspirasjon

– Dette er en bevegelse som ser på regjeringen som sin fremste fiende og som er fullstendig oppspist av alle former for konspirasjonsteorier, sier Potok.

– De tror virkelig at regjeringen inngår i en ondsinnet plott for å ta knekken på amerikanerne, sier han.

Sist Patriot-bevegelsen hadde kraftig vind i seilene var på midten av 1990-tallet, etter at FBI slo til mot en sekt i Waco i Texas.

Sektens medlemmer var knyttet til en rekke voldelige handlinger, blant dem et bombeattentat som kostet 168 mennesker livet i Oklahoma.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FBI-operasjonen i Waco kostet 76 av sektens medlemmer livet, noe som resulterte i at flere nye konspirasjonsteorier ble født.

Rasister

Mange av de såkalte patriotgruppene fikk et skudd for baugen etter å ha vært hellig overbevist om at dommedag ville inntreffet som følge av total teknologisk kollaps i forbindelse med tusenårsskiftet.

Da tusenårsskiftet kom og gikk uten at det oppsto nevneverdige problemer, ble det stille rundt mange av gruppene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At de nå våkner til live igjen, tror Potok kan ha sammenheng med at USAs i fjor fikk sin første svarte president, og at landet er inne i en dyp økonomisk krise.

– Økonomien ligger i ruiner, arbeidsledigheten er høy og mange er såret og frustrert og leter etter noen å skylde på, sier Potok.

– Mange sverger til konspirasjonsteorier og gjør visse grupper til syndebukker. Vi opplever dette sinnet over hele landet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finner sammen

Potok finner det sterkt bekymringsverdig at stadig flere av de høyreekstreme og sterkt rasistiske gruppene oppmuntrer til «handling», og han er like bekymret over at mange politikere og kommentatorer har lagt seg på en like sterkt regjeringsfiendtlig linje.

Stadig flere grupper på ytre høyre fløy, som tidligere holdt på med sitt og hadde lite eller ingenting å gjøre med andre grupper, søker nå også sammen.

Fanatiske innvandringsmotstandere har funnet sammen med like fanatiske motstandere av sentralmyndighetene i Washington og mer tradisjonelle rasistgrupper.

Antallet militsgrupper som først og fremst er opptatt av å stanse innvandringen, har det siste året økt fra 173 til 309, konstaterer Southern Poverty Law Center i sin rapport.

Senteret har også kartlagt 932 såkalte hatgrupper, noe som bare er en liten økning i forhold til 2008. Det skyldes først og fremst at flere nynazistiske grupper har gått sammen. (©NTB)