ABC Nyheter tipper eliteserien 2010

Derfor stilner jubelen nå

NØKKELMANN: Thomas Sørum var toppscorer i fjorårets 1. divisjon med 24 mål. Hvorvidt han finner målformen også i eliteserien, blir avgjørende for om Haugesund unngår et raskt nedrykk. Foto: Scanpix
NØKKELMANN: Thomas Sørum var toppscorer i fjorårets 1. divisjon med 24 mål. Hvorvidt han finner målformen også i eliteserien, blir avgjørende for om Haugesund unngår et raskt nedrykk. Foto: Scanpix

Haugesund er langt fra sjanseløse på å redde plassen i sin første eliteseriesesong på ti år, men kommer så vidt til kort i vårt tabelltips: Nest siste plass – og strake veien ned igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotballklubben Haugesund

Stiftet: 1993 (fusjon av Haugar og Djerv 1919)

Hjemmebane: Haugesund stadion (5.200)

Kallenavn: FKH

Hovedtrener: Jostein Grindhaug

Kaptein: Are Tronseth

Fjorårets plassering: Seier i 1. divisjon (direkte opprykk)

Overganger inn: Juska Savolainen (rosenborg), Jacob Sørensen (Odd), Allan Olesen (Randers), Martin Christensen (Rimini), Chris Pozniak (Vancouver Whitecaps)

Overganger ut: Niklas Sandberg (Singapore Armed Forces FC), Svein Tore Brandshaug (ukjent), Elias Storm (ukjent, Martin Vestbø (Skjold)

Fem første kamper: Brann (b), Strømsgodset (h), Odd (b), Hønefoss (h), Tromsø (b)

Linker: www.fkh.no (offisiell hjemmeside), www.maakeberget.no (supporterklubb)

ABC Nyheters eliteserietabell:

1: ?

2: ?

3: ?

4: ?

5: ?

6: ?

7: ?

8: ?

9: ?

10: ?

11: ?

12: ?

13: ?

14: ?

15: Haugesund

16: Kongsvinger

(ABC Nyheter): Det var en lokal spillerlegende, men en mann med minimal trenererfaring, som mot manges supporteres ønske fikk jobben med å ta Haugesund tilbake til eliten i fjor.

Jostein Grindhaug greide det. 13 år etter 1996, da han scoret målet som sørget for Haugesund-opprykk, sto fargeklatten som trener da «måkene» returnerte etter seier i 1. divisjon.

Nå er jobben en annen.

Han skal redde eliteserieplassen til et lag som består av førstedivisjonsspillere.

Fordelen?

Det finnes flere lag av samme type.

Sterke hjemme – svake borte

De siste årene har kvalitetsforskjellen mellom bunnlagene i eliteserien og topplagene i divisjonen under vært minimal. Riktignok var fjorårets 1. divisjon trolig den svakeste på flere år.

Men FKH og de andre nyopprykkede, Hønefoss og Kongsvinger, har et visst fortrinn, de har opprykksbølgen å ri på.

I Haugesund forventes det stinn brakke, omtrent 5000, på hver hjemmekamp, og det er der overlevelsesgrunnlaget må legges. Grindhaugs gutter levde av hjemmepoengene i fjor: 40 av 45 mulige. Borte tok de 18 små, ett mer enn Alta.

Hvis Haugesund skal unngå å bli oppspist spesielt på bortebane i eliteserien, bør det hentes inn forsterkninger i forsvaret.

Tempomangel blir et problem

Mens den rutinerte keeperen Per Morten Kristiansen er typisk for førsteelleveren – meget god på nest høyeste nivå, men uten noensinne å ha slått igjennom i eliten – er situasjonen mer prekær i forsvarsfireren.

Ordinære Are Tronseth er nøkkelmann i midten, og ved siden av ham er alternativene mangelfulle.

Mangelen på hurtighet – ikke bare i midtforsvaret, men også på den sentrale midtbanen i Grindhaugs 4-4-2 – kan bli problematisk. Rosenborg-floppen Juska Savolainen er hentet inn og kan bli en relativ suksess, men Haugesund kan få trøbbel med undertall på midten i en liga hvor mange spiller med tre sentrale.

I tillegg til Savolainen er Jacob Sørensen (tidligere Odd) og danske Martin Christensen og Allan Olesen (solid back) hentet inn. De to førstnevnte bekler trolig hver sin kant, og spesielt 22-årige Christensen, som har 28 U-landslagskamper for Danmark, har potensial til å bli en liten hit med fart og dribleferdigheter.

Vingene blir viktige kreatører, den sentrale midtbanen med Savolainen og Trygve Nygaard mangler skaperkraft.

Nå må Sørum levere i eliteserien

Haugesund scoret klart flest i nesten-ligaen i fjor: 67 i tallet. Over en tredjedel av dem var signert Thomas Sørum.

Sørum er enda en nøkkelmann i Haugesund som aldri har imponert i eliteserien – og som må gjøre det nå hvis det skal bli overlevelse.

Men angrepet er lagdelen med best dekning. Sørums spissmakker blir trolig John Pelu, som er hurtig, kontringssterk og farlig når han ikke har krampe, mens Nikola Djurdjic kan tilføre en annen dimensjon.

Og det er flere.

Men av eliteserieklasse?

Haugesund har nok kvalitet til å plage mange, men baserer seg på at førstedivisjonsheltene, ispedd vrakgods fra andre klubber, holder også på toppnivå.

Gjør de ikke det, kan måkeskrikene bli heller desperate.

Antatt førsteellever:

Per Morten Kristiansen – Allan Olesen, Vegard Skjerve, Are Tronseth, Joakim Våge Nilsen – Jacob Sørensen, Trygve Nygaard, Juska Savolainen, Martin Christensen – Thomas Sørum, John Pelu

Spillerstallen:

Keepere:

1. Per Morten Kristiansen

12. Lars Øvernes

24. Beau Molenaar

Forsvar:

2. Joakim Våge Nilsen

3. Chris Pozniak

11. Tor Arne Andreassen

15. Allan Olesen

18. Vegard Skjerve

25. Are Tronseth

Midtbane:

5. Trygve Nygaard

7. Martin Christensen

8. Jacob Sørensen

13. Eirik Mæland

14. Jarle Steinsland

17. Dag Roar Ørsal

20. Juska Savolainen

Angrep:

6. Thomas Sørum

9. John Pelu

10. Djedje Victorien

22. Sten Ove Eike

44. Nikola Djurdjic

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus