ABC Nyheter tipper eliteserien 2010

Tynnest stall, tynnest økonomi – og tynnest håp

NY HVERDAG: Jubelen sto i taket etter at Kongsvinger var sikret opprykk til eliteserien. Nå er laget klar favoritt til jumboplassen. Men lave forventninger, som er en del av miksen som kalles opprykksbølgen, er unektelig en fordel. Vi tipper dem likevel sist. Foto: Scanpix
NY HVERDAG: Jubelen sto i taket etter at Kongsvinger var sikret opprykk til eliteserien. Nå er laget klar favoritt til jumboplassen. Men lave forventninger, som er en del av miksen som kalles opprykksbølgen, er unektelig en fordel. Vi tipper dem likevel sist. Foto: Scanpix

ABC Nyheter er i det originale hjørnet når årets tabelltips innledes. Vi tipper Kongsvinger rett ned igjen – som tabelljumbo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongsvinger IL Toppfotball

Stiftet: 1892

Hjemmebane: Gjemselund (2.750)

Kallenavn: Vinger

Hovedtrener: Trond Amundsen

Kaptein: Vidar Riseth

Fjorårets plassering: 3. plass i 1. divisjon (opprykk etter kvalikseier)

Overganger inn: Kim Holmen (Lyn), Vidar Riseth (Strømsgodset), Adem Güven (HamKam), Bobbie Friberg da Cruz (Randers, lån), Kristian Jahr (Valdres, tilbake fra lån), Martin Linnes (Sander)

Overganger ut: Magnus Sylling Olsen (Aalesund), Jonas Johansen (Tromsdalen), Johan Nilsson Guiomar (Trelleborg), Randall Brenes (frigitt), Andreas Moen (Strømmen), Fredrik Nilsen (Strømmen), Glenn Atle Larsen (frigitt), Sverre Digerud (frigitt)

Fem første kamper: Strømsgodset (b), Odd (h), Tromsø (b), Aalesund (h), Hønefoss (b)

Linker: www.kil.no (offisiell hjemmeside), www.kilsk.com (supporterklubb)

ABC Nyheters eliteserietabell:

1: ?

2: ?

3: ?

4: ?

5: ?

6: ?

7: ?

8: ?

9: ?

10: ?

11: ?

12: ?

13: ?

14: ?

15: ?

16: Kongsvinger

(ABC Nyheter): De som så Kongsvinger styre mot nedrykk i 2008, før Tom Nordlie overtok som trener i starten av september, vil finne det mirakuløst at klubben ett år senere er klar for eliteserien.

Men etter en 2009-sesong som kulminerte med en kvalikthriller mot Sarpsborg, kan vi fastslå to ting.

Her er de.

Og her er de ikke klare for å være.

Det vil si, det var ikke vi som fastslo det siste. Det var en eliteserietrener. Da han ble intervjuet av TV 2 for en drøy uke siden, rettet han en kniv mot hjertet av Kongsvinger-fansens håp om fornyet eliteseriekontrakt.

– KIL kan ikke gå til Tippeligaen slik situasjonen er nå, het det.

Treneren var Kongsvingers Trond Amundsen.

Minst stall, minst budsjett

Amundsen ville ikke kritisere styret, men la ikke skjul på sin frustrasjon over Kongsvingers begrensede spillerstall – og mangelen på penger til å gjøre noe med den.

Kongsvingers tropp teller 19 spillere, inkludert to keepere, og er eliteseriens tynneste.

Amundsen og sportslig leder Morten Kristiansen har vært på spillerjakt lenge, og blant annet pekt ut Viking-spiss Mame Niang, men det finnes ikke tilgjengelige midler.

KILs budsjett er seriens klart minste. Det kommer, ifølge styreleder Henrik Mohn, neppe nye spillere med det første.

– Vi kan ikke sette klubbens eksistens i fare fordi vi vil hente spillere. Jeg skulle gjerne hentet Lionel Messi hvis økonomien tillot det. Det sportslige apparatet må tåle å høre et nei når investorgruppa ikke er interessert, sa Mohn til Glåmdalen dagen etter trenerens utspill.

Og poengterte at han ikke tror på nedrykk med dagens stall.

«Jeg står i mørket, skimter lyset i det fjerne. Det er så kalt, jeg søker varme fra en stjerne. Jeg tenker opp når jeg er nede, for jeg er en optimist.» (Sa Teigen, ikke Mohn.)

Trenger ny keeper

På én plass er imidlertid klubben nødt til å forsterke, keeperplassen, for førstevalget Conny Månsson er ute i et halvt år med avrevet korsbånd. Klubben er på jakt nå, klubbløse Thomas Myhre har vært nevnt.

Foran burvokteren, som naturligvis blir essensiell for et lag som vil bli presset tilbake i de fleste kamper, står KILs kanskje sterkeste lagdel så lenge førstevalgene er spilleklare.

Edier Frejd og Bobbie Friberg da Cruz blir spesielt viktige med sin hurtighet. Det demmer litt opp for problemene til Vidar Riseth, som vil tilføre viktig eliteserierutine.

Det samme vil Roger Risholt, hvis han spiller. Veteranen kjemper med Ørjan Berg Hansen og Carl-Erik Torp om to defensive midtbaneplasser.

Mens fjorårets KIL var et tydelig 4-3-3-lag, foretrekkes 4-2-3-1 i år.

Mangler oppspillspunkt

Lag som spiller 4-2-3-1, får ofte problemer uten et sterkt oppspillspunkt. Mannen som nok blir enslig spiss, er Kim Holmen, som ble hentet i vinter. Han kan betegnes som mye – og den ekstreme hurtigheten blir selvsagt et viktig kontringsvåpen – men han er ikke mer til oppspillspunkt enn Mini Jakobsen.

Da blir nøkkelen å finne mannen bak spissen, trolig Olav Tuelo Johannesen. Han må evne å holde på ballen, og han må evne å skape noe.

Hvis han mislykkes, blir KIL hardt straffet. De fire fremste er ikke sterke defensivt, motstanderne kan få en for enkel vei gjennom første pressledd. Hvis laget ikke evner å holde i ballen når de vinner den, blir trykket imot altfor tungt.

Kongsvingers førsteellever er ikke fryktelig mye svakere enn de som forventes å bli tøffest konkurrenter i bunnen, men stallen er for smal.

Skal uerfarne, men fotballfaglig sterke Trond Amundsen styre unna nedrykk, er han avhengig av flyt, flaks – og det som kalles opprykksbølgen.

Antatt førsteellever:

Olav Dahlen – Edier Frejd, Bobbie Friberg da Cruz, Vidar Riseth, Yngvar Håkonsen – Ørjan Berg Hansen, Roger Risholt – Adem Güven, Olav Tuelo Johannesen, Magne Sturød – Kim Holmen

Spillerstallen:

Keepere:

23. Conny Månsson

25. Olav Dahlen

Forsvar:

4. Edier Frejd

5. Bobbie Friberg da Cruz

10. Vidar Riseth

14. Kai Olav Ryen

15. Yngvar Håkonsen

Midtbane:

2. Henry Joseph Shindika

6. Ørjan Berg Hansen

9. Martin Linnes

16. Magne Sturød

19. Kristian Jahr

20. Roger Risholt

21. Carl-Erik Torp

22. Lars Christian Krogh Gerson

Angrep:

7. Kim Holmen

8. Adem Güven

11. Olav Tuelo Johannesen

24. Kai Risholt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus