Venter pollenspredning i finværet

Pollenspredningen er ventet i løpet av få uker. Foto: Colourbox.
Pollenspredningen er ventet i løpet av få uker. Foto: Colourbox.

Den kalde vinteren på Østlandet har gjort at pollenspredningen har latt vente på seg. Nå er imidlertid kulda i ferd med å slippe taket, og spredningen er ventet i løpet av få uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) starter sesongens pollenvarsling mandag. Med mye godvær i vente er det mye som tyder på at spredning av ore- og hasselpollen er nært forestående i kystområdene.

– Hvis værmeldingene slår til og vi får væromslag, kan spredningen begynne de to nærmeste ukene. Så langt har vi ikke registrert noen pollenspredning, men vi kan ikke utelukke at spredningen har startet enkelte steder med gode vekstvilkår, sier pollenanalytiker Hallvard Ramfjord i NAAF til NTB.

Væravhengig

Dersom godværet vedvarer, kan årets pollensesong bli kraftig.

Se hvordan været blir der du er: Været fra ABC Nyheter

– Det er vær og temperatur i blomstringsfasen som avgjør omfanget av spredningen. Dersom det er fint vær uten nedbør, får vi en kraftig spredning, sier Ramfjord.

De siste 20 årene har spredningen generelt vært kraftig på Østlandet.

– Årsaken til økningen er blant annet at det er blitt mer bjørk. De milde vintrene har ført til at bjørka har hatt mye pollen, sier Ramfjord, som understreker at årets kalde vinter ikke vil ha betydning for omfanget av pollenspredning denne sesongen.

Allergikere bør forberede seg

Pollenspredningen kommer først langs kysten i Sør-Norge, og NAAF anbefaler pollenallergikere som er sterkt plaget om å starte med medisiner allerede nå.

– Spredningen er såpass nært forestående at de som bor i kystnære strøk, bør begynne å ta medisiner allerede nå for å oppnå best mulig effekt, sier han.

I fjor startet spredning fra or og hassel i Sørvest- Norge den siste uken i februar, i Oslo-området først 17. mars.

Spredningen av bjørkepollen starter vanligvis ikke før i slutten av april. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus