Kontrollerer maskiner med hjernen

Dette flipperspillet blir styrt av tankekraft, ved hjelp av en EEG-maskin som måler nevroner i hjernen. Foto: Scanpix/AFP.
Dette flipperspillet blir styrt av tankekraft, ved hjelp av en EEG-maskin som måler nevroner i hjernen. Foto: Scanpix/AFP.

Apparater som tillater mennesker å skrive brev eller spille flipperspill ved tankekraft alene har blitt en stor attraksjon ved verdens største høyteknologiske messe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store folkemengder ved CeBIT-festivalen samlet seg omkring en mann som satt ved et flipperspill med en hette på hodet. På hetten var det festet elektroder, og mannen kunne kyndig kontrollere flipperspillet uten å bruke hendene.


«Han tenker: høyre hånd eller venstre hånd, og elektrodene overvåker tankeprosessen som assosieres med den tanken, sender informasjonen til en datamaskin som siden beveger flipperne», sier Michael Tangermann fra Berlin Brain Computer Interface.

Men teknologien er mye mer enn en morsom dings, den kan en dag redde livet ditt.

Forskere gransker måter man kan overvåke hjernebølgene hos sjåfører for å forbedre reaksjonstiden ved ulykker.

I tilfelle nødstopp starter hjerneaktiviteten i gjennomsnitt omkring 200 millisekunder før selv en årvåken sjåfør kan trykke på bremsen.

Det er ikke spørsmål om å bremse automatisk for sjåføren, «vi kunne aldri fjerne den typen kontroll», sier Tangermann.

«Men det finnes ymse ting bilen kan gjøre i dette viktige tidsrommet, for eksempel stramme setebeltet», la han til.

Ved hjelp av hjernebølgeteknologien kan en bil også vite om en sjåfør er søvnig eller ikke, og advare ham eller hun om å ta en pause.

Skriver med tanken

Ved boden til g.tec kunne de besøkende se en mann med en tilsvarende elektrodehette som satt foran en skjerm med et stort tastatur, der bokstavene lyste i en ordnet rekkefølge.

Brukeren konsentrerer seg hardt når de utvalgte bokstavene lyser opp, og hjernebølgene som simuleres i dette tilfellet registreres av datamaskinen og bokstaven dukker opp på skjermen.

Teknologien tar lang tid for øyeblikket, det tar mannen omkring fire minutter å skrive et ord med fem bokstaver, men forskerne håper å øke hastigheten i nær fremtid.

En annen innretning lar brukerne kontrollere roboter med hjernekraft. Den lille boksen har lys som lyser opp ved forskjellige frekvenser på de fire punktene av et kompass.

Brukeren konsentrerer seg om det korresponderende lyset, avhengig av om han vil at roboten skal bevege seg opp, ned, til høyre eller til venstre. Hjernebølgene som genereres av denne frekvensen overvåkes og roboten kontrolleres.

Handikappede

Teknologien perfeksjoneres nå for å kunne hjelpe fysisk handikappede, som kan kommunisere og operere andre gjenstander ved hjelp av hjernen.

- I fremtiden vil folk kunne kontrollere rullestoler, åpne dører og slå på fjernsynet med tanken, sier Clemens Holzner fra g.tec.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus