Henrettet for mobil-bruk

Artikkelen fortsetter under annonsen

En nordkoreaner har blitt henrettet offentlig for å ha brukt en mobiltelefon til å fortelle en avhoppervenn i Sør-Korea om leveforholdene i kommuniststaten, sier en rettighetsgruppe torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen ble identifisert kun som Jung, og ble henrettet i slutten av januar etter at sikkerhetsmyndighetene oppdaget en kinesisk mobiltelefon i hjemmet hans, melder den Seoul-baserte Open Radio for North Korea.


Ifølge rapporten tilsto Jung, som jobbet med krigsmateriell i havnebyen Hamhung nordøst i landet, under tortur at han hadde nevnt prisene på ris og detaljer om leveforhold i telefonsamtalen.

Vennen hoppet av til Sør-Korea i 2001, melder stasjonen, som tillater enkeltindivider og private grupper å sende til nordkoreanere via kortbølgeradio.

Jung var den første personen som ble skutt siden Pyongyang strammet inn tiltakene mot ulovlige mobiltelefoner tidligere i år, heter det.

Nord har en lovlig mobiltelefontjeneste, hovedsakelig for innbyggere i Pyongyang. Men bruken av kinesiske mobiltelefoner med forhåndsbetalte kort er forbudt som del av et inngrep mot informasjon fra utsiden av landet.