Har funnet enorme mengder vann på månen

De grønne ringene på bildet til høyre, markerer kratrene med is Chandrayaan-1 har funnet. Foto: NASA
De grønne ringene på bildet til høyre, markerer kratrene med is Chandrayaan-1 har funnet. Foto: NASA

Bare ved månens nordpol er det nok vann til å skyte ut en romferge om dagen de neste 2200 årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er det indiske romskipet Chandrayaan-1 som har funnet flere lagre med tjukk is nær månens nordpol. Ved hjelp av NASAs Mini-SAR-instrument, en type radar, fant forskerne mer enn 40 kratre som inneholder is av vann. Kratrene har en diameter på alt fra 2 til 15 kilometer, og inneholder tilsammen minst 600 millioner tonn is.

- Utskytninger i 2200 år

Vann på månen er blitt sett på som viktig, om man en gang i fremtiden skal bruke månen som base for videre ferder ut i rommet. Med vannet som nå er funnet, sier Dr. Paul Spudis fra «Lunar and Planetary Institute» i Houston, at man kunne ha skutt ut en romferge om dagen de neste 2200 årene.


I februar avlyste Barack Obama prorammet som skulle få amerikanerne tilbake til månen innen 2020. Spudis mener likevel funnene vil ha en betydning for fremtidig romfart.

- Nå kan vi med ganske stor sikkerhet si at lengre, menneskelige opphold på månen er mulig. Det er mulig å bruke vannet vi nå har funnet. Resultatet av måneundersøkelsene de siste månedene har fullstendig revolusjonert det vi vet om månen, sier Spudis ifølge BBC.


Iskaldt mørke

Chandrayaan-1 er Indias bidrag til en liten arme av ubemannede romskip som er blitt sendt til månen de siste årene. I NASAs LCROSS-prosjekt, ble en sonde krasjet inn i månens overflate, som virvlet opp is og vanndamp.

Isen som nå er funnet av Chandrayaan-1 er blitt bevart, fordi den ligger inne i kratre der det aldri slipper til sollys. Temperaturene her kan bli så lave som minus 248 grader celsius – kaldere enn overflaten på Pluto. Dermed forblir isen stabil. Et lag med månestøv beskytter isen der sola faktisk slipper til.

Resultatet fra undersøkelsen vil bli publisert i «Geophysical Research Letters». Forskningsteamet er nå igang med å analysere informasjon om kratre ved månens sydpol.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus