Mer kulde og snø enn vanlig over hele landet

Frosten og kulda i Oslo gjør naturen til kunstverk torsdag formiddag. Frost.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
Frosten og kulda i Oslo gjør naturen til kunstverk torsdag formiddag. Frost. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Det har jevnt over vært kaldere enn vanlig over hele landet i januar og februar, og det har også vært unormalt mer snø.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For de fleste i sør og nord nærmer man seg tålegrensen for lave temperaturer og snømengder. Bergenserne sier at de har det verst. Ikke har de særlig mye drikkevann igjen, og vinteren så langt har vært den kaldeste på 68 år, jf. værogvind.no.

De eneste har hatt temperaturer til å «lune seg» på, er folket på Svalbard.

– I januar var temperaturen der minus 7,2 grader, og det var faktisk 8 grader over normalen. Det var faktisk varmere i Longyearbyen enn i Oslo i januar. I februar var middeltemperaturen minus 10,3, og det var 5,9 grader over normalen, sier klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen, til NTB.

Jevnt kaldt

Den jevne kuldeperioden har ført til at snøen 1. mars fortsatt ligger i fjæra langs kysten. For eksempel Kjevik utenfor Kristiansand hadde i januar og februar en middeltemperatur på henholdsvis minus 5,5 og minus 5,9 grader. Det var henholdsvis minus 3,8 og minus 2,3 grader under normalen.

Røros lufthavn – noe av det mest hutrete vi har her i landet – hadde i januar og februar en middeltemperatur på henholdsvis minus 18,6 og 14,1 grader. Det er minus 7,4 og minus 4,4 grader under normalen. På Blindern i Oslo var det litt bedre – med middeltemperatur på minus 8,1 i januar og minus 6,3 i februar. Det var henholdsvis minus 3,8 og minus 2,3 grader under det normale.

Lav vintersol over Slattum i Nittedal tok litt av brodden av de mange kuldegradene søndag. Foto: Paul Kleiven / SCANPIXLav vintersol over Slattum i Nittedal tok litt av brodden av de mange kuldegradene søndag. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX

Målestasjonen på Florida i Bergen registrerte i januar middeltemperaturer på minus 3,3 grader og minus 1,5 grader februar. Det er minus 4,7 og minus 3 grader under normaltemperaturene i de samme månedene. Trondheim målte normaltemperaturer på henholdsvis minus 7 og minus 5,7 grader i januar og februar, og det var minus 4 og minus 3,8 grader under. Tromsø hadde minus 3,3 grader i januar og minus 7,3 i februar. Det var i januar én plussgrad over normalen, mens avviket var minus 3,1 grader under i februar.

Fanget ikke opp

Årsaken til de kjølige værforholdene var at det fra Sibir og Russland ble pumpet kald vind til Nord-Europa som traff Sør-Norge mer spesielt i år enn tidligere, sier Hygen.

Det er også kaldt hos naboene i Stockholm. Stort snøfall forårsaket over 15 ulykker forrige uke. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX/LEIF R JANSSONDet er også kaldt hos naboene i Stockholm. Stort snøfall forårsaket over 15 ulykker forrige uke. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX/LEIF R JANSSON

For meteorologene kom vær- og temperaturforholdene i januar og februar noe overraskende, og Hygen innrømmer at de i sine prognoser ikke fanget denne utviklingen særlig godt.

Og for de kommende månedene tror han at vi fortsatt kommer til å oppleve temperaturer under normalen.

– Den prognosen som er laget for mars, april og mai viser at middeltemperaturen i store deler av landet vil ligge på fra null til en halv minusgrad under normalen. I store deler av Nord-Trøndelag og Nordland er middeltemperaturen beregnet til mellom minus en halv til én grad minus under normalen, sier klimaforsker Hans Olav Hygen til NTB.


Soldater i Telemark bataljonen under sin avsluttende trening inne på øvelsesområdet til Rena leir. Det blir helt andre værforhold når de reiser til Afghanistan snart. Foto: Tore Meek / SCANPIXSoldater i Telemark bataljonen under sin avsluttende trening inne på øvelsesområdet til Rena leir. Det blir helt andre værforhold når de reiser til Afghanistan snart. Foto: Tore Meek / SCANPIX


 Iskald vinter i Rondane: Solen kikker såvidt over fjellet Anaripigg ved Høvringen i Rondane i Oppland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix. Iskald vinter i Rondane: Solen kikker såvidt over fjellet Anaripigg ved Høvringen i Rondane i Oppland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.


Ser du hvor dette er? Skriv ditt forslag i kommentarfeltet under. Foto: Berit Roald / SCANPIXSer du hvor dette er? Skriv ditt forslag i kommentarfeltet under. Foto: Berit Roald / SCANPIX

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus