- Ikke trygge i Rio

Stor demonstrasjon etter overfall på norsk gutt

Marta Isaksen håper søndagens demonstrasjon skal presse politiet og myndighetene i Rio de Janeiro til å prioritere sikkerheten til vanlige folk i byens mer velstående bydeler langt høyere. - Det er på tide å våkne, sier hun. Foto: Runa Hestmann Tierno
Marta Isaksen håper søndagens demonstrasjon skal presse politiet og myndighetene i Rio de Janeiro til å prioritere sikkerheten til vanlige folk i byens mer velstående bydeler langt høyere. - Det er på tide å våkne, sier hun. Foto: Runa Hestmann Tierno

Et brutalt overfall på en norsk gutt mobiliserte mange hundre mennesker i en demonstrasjon mot vold i Rio de Janeiro søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO (ABC Nyheter): Mens søndag var siste konkurransedag i Vancouver, er blind vold og brutale ran et tema som engasjerer mange i OL-byen Rio de Janeiro.

- Vi kan bli knivstukket eller skutt når som helst og hvor som helst i Rio. Vi er ikke trygge, sier Marta Isaksen, moren til den norsk-brasilianske gutten som ble overfalt da han var ute og syklet en lørdag ettermiddag i midten av februar.

Gjemte seg i trær

Mathias Isaksen og kameraten Thomas ble overfalt og frastjålet syklene sine da de var på vei fra Mathias’ hjem ved Lagoa, en middelklassebydel sør i Rio de Janeiro, mot Ipanema-stranden. Overfallet skjedde i et populært parkområde.

Mathias Isaksen (midt i bildet) og kameraten Thomas Hermann slapp med skrekken etter å ha bli angrepet av en guttegjeng som skjulte seg i trærne i et populært parkområde.Mathias Isaksen (midt i bildet) og kameraten Thomas Hermann slapp med skrekken etter å ha bli angrepet av en guttegjeng som skjulte seg i trærne i et populært parkområde.

- En gjeng på 10-15 gutter hoppet ned fra trærne her, banket dem opp og stjal syklene deres. De kunne ha blitt drept eller hardt skadd, sier foreldrene Odd og Marta Isaksen.

Flere av ranerne var trolig mindreårige, og det gir politiet få muligheter til å gripe inn. Den kriminelle lavalderen i Brasil er 16 år, og landet mangler ressurser til å ta hånd om mindreårige som begår lovbrudd.

- Politiet kom bare noen minutter etterpå, men gjorde ingenting, de varslet ikke engang oss foreldre, og fastslo simpelthen at det kunne gått verre, forteller Marta, som sto bak søndagens demonstrasjon sammen med Anna Claude Hermann, moren til den andre tenåringsgutten som ble overfalt.

Det brutale overfallet har utløst protester og indignasjon, og søndag var flere hundre personer møtt frem, også mange nordmenn, for å demonstrere mot volden i OL-byen.

Den 7,5 kilometer lange gang- og sykkelveien rundt innsjøen Lagoa Rodrigo de Freitas er flittig brukt, og det fins flere lekeplasser og uterestauranter ved sjøen. Foto: Ricardo Zerrenner/Riotur.Den 7,5 kilometer lange gang- og sykkelveien rundt innsjøen Lagoa Rodrigo de Freitas er flittig brukt, og det fins flere lekeplasser og uterestauranter ved sjøen. Foto: Ricardo Zerrenner/Riotur.

Med bannere og gule og grønne sløyfer protesterte de mot det de kaller myndighetenes manglende evne til å holde gatene trygge for vanlige folk.

- Dette skjedde ikke i slummen eller på et øde og mørkt sted. Barna føler seg ikke lenger trygge i denne fantastiske byen. De kan ikke gå ut alene, og de eneste trygge lekeplassene er blitt kjøpesentrene. Dette går ikke lenger. Vi må innse hvor sårbare vi er, sier Marta Isaksen.

Bevegelsen For et sikrere Rio har allerede 1200 medlemmer på Facebook , og de forsøker også å mobilisere folk via blogger og Twitter.

- Volden kommer nærmere, og vi må gjøre noe før det er for sent, sier Marta Isaksen.

Færre ran

Gang- og sykkelveiene rundt Lagoa er svært mye brukt av joggere, turgåere og syklister, og politiet patruljerer området hyppig, men bekrefter likevel at det skjer mange ran og overfall på den strekningen der Mathias og kameraten ble ranet.

Under OL i 2016 vil Lagoa være arena for blant annet ro- og kajakkøvelsene, og myndighetene planlegger å bruke store summer på sikkerhet i Rio de Janeiro frem mot både VM i 2014 og OL i 2016. I første omgang jobber politiet med å presse narkogjengene ut av slummene i middelklassebydelene sør i byen, der innsjøen Lagoa og de berømte strendene Copacabana og Ipanema ligger.

Tall fra 2009 viser imidlertid at ran av fotgjengere og andre som befinner seg på offentlig sted sank med rundt 10 prosent i fjor. Dette er også noe politiet prioriterer høyt i 2010, sa sjefen for det sivile politeit i Rio, Allan Trunowski, da tallene ble lagt frem på en pressekonferanse i februar.

Skuddsikker

Dette er ikke første gang nordmenn blir utsatt for vold i Rio de Janeiro. I november 2008 ble en nordmann skadd etter å ha blitt beskutt i et slumområde i nærheten av den internasjonale flyplassen.

Ansatte i mange norske selskaper i Rio anbefales å bruke biler med skuddsikkert glass etter en annen skyteepisode for noen år tilbake.

Flere hundre personer deltok i demonstrasjonstoget som ble arrangert i kjølvann av overfallet på en norsk tenåringsgutt og hans kamerat i Rio de Janeiro. «Advarsel. Ranssone» sto det blant annet på bannerne demonstrantene bar med seg.Flere hundre personer deltok i demonstrasjonstoget som ble arrangert i kjølvann av overfallet på en norsk tenåringsgutt og hans kamerat i Rio de Janeiro. «Advarsel. Ranssone» sto det blant annet på bannerne demonstrantene bar med seg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus