Overlevde mirakuløst da høyhus tippet over

Den femten etasjer høye Rio Alta-bygningen i sentrum av Concepcion tippet over i det voldsomme jordskjelvet i Chile natt til lørdag. Nå kommer historiene til de som overlevde da bygningen kollapset. Foto: AFP / Scanpix.
Den femten etasjer høye Rio Alta-bygningen i sentrum av Concepcion tippet over i det voldsomme jordskjelvet i Chile natt til lørdag. Nå kommer historiene til de som overlevde da bygningen kollapset. Foto: AFP / Scanpix.

Far og datter på syv år søkte tilflukt på badet i 13. etasje da jordskjelvet rammet Concepcion. Så veltet bygningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da jordskjelvet slo til i halvfire tiden lørdags morgen befant chilenske Alberto Rozas seg i sin leilighet i 13. etasje i et nytt leilighetskompleks i den chilenske havnebyen Concepcion.

Det kraftige skjelvet fikk hele leiligheten til å riste, og nærmest på instinkt tok Rozas resolutt tak i sin syvårige datter Fernanda for å søke tilflukt på badet i håp om at skjelvet snart ville gi seg.

Så veltet bygningen.

Redningsmannskap benytter sporhund i håp om å finne overlevde etter bygningskollapsen i Concepcion. Foto: AFP / Scanpix.Redningsmannskap benytter sporhund i håp om å finne overlevde etter bygningskollapsen i Concepcion. Foto: AFP / Scanpix.

Ifølge nyhetsbyrået AP tippet den femten etasjer høye betongbygningen over som et juletre.

Alberto Rozas og datteren på syv holdt hardt rundt hverandre, mens alt rundt dem ble kastet rundt og verden ble snudd på hodet.

Da det endelig roet seg, visste de verken opp eller ned før de plutselig så lyset fra fullmånen skinne gjennom et knust vindu.

Like etter kunne far og datter krype ut fra ruinene og i sikkerhet uten andre fysiske skader enn noen blåmerker og et par kutt.

– Jordskjelvet og fallet føltes som en eneste lang og grusom opplevelse, fortalte Alberto Rozas senere til reportere på stedet.

Etter at de mirakuløst overlevde bygningskollapsen, sørget Rozas for å levere datteren i sikkerhet hos moren, før han selv dro tilbake til den sammenraste bygningen for å bistå i redningsarbeidet.

Frykter mange omkomne

Rundt 100 personer befant seg inni den femten etasjes høye Rio Alta-bygningen i sentrum av Concepcion da jordskjelvet slo til natt til lørdag. 23 har hittil blitt funnet i live, mens syv personer skal ha mistet livet.

Fortsatt frykter man at så mange som 60 personer kan være innesperret i det sammenraste høyhuset. Concepcion var den byen som var nærmeste jordskjelvets episenter. Foto: AP / Scanpix.Fortsatt frykter man at så mange som 60 personer kan være innesperret i det sammenraste høyhuset. Concepcion var den byen som var nærmeste jordskjelvets episenter. Foto: AP / Scanpix.

Fortsatt frykter man at så mange som 60 personer kan være innesperret i den store bygningen. Hjelpemannskap kjemper en fortvilet kamp mot klokken og bruker elektrisk sag og betonghammere for å kutte seg gjennom betongen.

Arbeidet er vanskelig ettersom redningsmannskapene ikke har tilgang på lytteutstyr eller kameraer som kunne gjort letingen etter overlevende mer effektiv.

Reddet av barnegråt

Også andre overlevende forteller om hvordan de på mirakuløst vis klarte å berge livet da høyhuset kollapset.

25 år gamle Abel Torres befant seg i sjette etasje i bygningen da jordskjelvet slo til.

– Tven ramlet plutselig over meg og det neste er at jeg ser alle stjernene skyte forbi vinduet mitt, forteller han.

Torres og samboeren måtte stable møbler oppå hverandre for å flykte gjennom vinduet som nå var i taket. Dekket av betongstøv og uten klær kom de seg ut og i sikkerhet.

I andre etasje i samme bygning ble Maribel Alarcon og ektemannen Gunther reddet fordi deres toårige sønn Oliver begynte å gråte få sekunder før jordskjelvet startet. Gråten fikk foreldrene til å gå inn på barneværelset.

Rommet var det eneste som ble spart i kollapsen.

Byggefirma nekter skyld

Det femten etasjes høye leilighetskomplekset ble åpnet i juni i fjor. Byggeentreprenør Socovil, som hadde ansvaret for byggingen, mener at alle byggeregler er overholdt og at de ikke kan bebreides for kollapsen.

Beboerne som overlevde er ikke like overbeviste om det.

– Det er helt opplagt at konstruksjonen var for dårlig, sier Alberto Rozas til AP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus