Måtte leve et dobbeltliv

Denne uken er det 10 år siden den israelske superstjernen Ofra Haza døde på tragisk vis. Tiårsdagen for dødsfallet ble behørig markert i Israel.
Denne uken er det 10 år siden den israelske superstjernen Ofra Haza døde på tragisk vis. Tiårsdagen for dødsfallet ble behørig markert i Israel.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ofra Haza var den israelske askepotten som klatret fra fattigdom og opp til den musikalske stjernehimmelen inntil det endte så tragisk for ti år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Sommeren 1988 tronet en musikalsk sensasjon førsteplassen på de norske hitlistene. Det var en blanding av tradisjonell orientalsk sang og jemenittisk folkemusikk fremført på hebraisk av den den gang relativt ukjente israelske sangerinnen Ofra Haza (1957-2000).

Det som på papiret hørtes ut som en helt umulig musikalsk miks gikk rett hjem på dansegulv og hitlister både i Norge og resten av Europa.

Platecoveret til Im Nin'alu.Platecoveret til Im Nin'alu.

«Im Nin' Alu» het låta som erobret listene. Den var basert på et gammelt dikt skrevet av en rabbi i Jemen på 1600-tallet som i Ofra Hazas moderne orientalske innpakning fungerte som et slags varmt og friskt pust fra ørkenen.

Men kanskje viktigst av alt: Med «Im Nin' Alu» var Ofra Haza en av døråpnerne for den såkalte world-musikken som ble et begrep på slutten av 80-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Plutselig forsto man at pop ikke nødvendigvis må være laget i Europa eller USA etter klart opptrukne regler for å slå an og fungere.

Denne uken er det ti år siden den israelske superstjernen døde, bare 42 år gammel.

I Israel ble tiårsdagen for Hazas dødsfall 23. februar behørig markert med omfattende radio og tv-sendinger. Tv-kanalen Channel 24 viet hele sendeflaten til den israelske artisten.

Historien om Ofra Haza er en askepottaktig historie som fortsatt fascinerer israelere og musikkinteresserte, selv ti år etter hennes alt for tidlige død.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jobbet seg oppover

Ofra Haza vokste opp som den yngste datteren til en fattig familie i Tel Avivs sørlige bydel Hatikva og jobbet seg oppover til å bli en rik og internasjonal stjerne.

I disneyfilmen Prinsen av Egypt sang Ofra Haza tittelsporet. Hun spilte også Moses mor Yochoved - som ble tegnet for å ligne mest mulig på den israelske stjernen.I disneyfilmen Prinsen av Egypt sang Ofra Haza tittelsporet. Hun spilte også Moses mor Yochoved - som ble tegnet for å ligne mest mulig på den israelske stjernen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hennes åpenbare talenter innenfor musikk og underholdning bragte den unge Haza over hele verden hvor hun fikk dele scene og opptrådte med andre store artister som Michael Jackson, Paul Anka, Iggy Pop, Sisters of Mercy, Whitney Houston og Sinéad O'Connor.

Den resulterte også i en andreplass i Melodi Grand Prix for Israel i 1983, og flere kritikerroste album - hvorav det siste ordinære kom i 1997.

Revet mellom to verdener

Til tross for den personlige suksessen var Haza revet mellom ønsket om å fortsette å utvikle egen karriere og familiens tradisjonelle ønske om at hun skulle slå seg til ro og etablere seg som hustru og mor.

I biografien «Mikhtavim l'ofra» («Brev til Ofra»), skrevet av Ofra Hazas mangeårige manager Bezalel Aloni, heter det at den israelske artisten levde et dobbeltliv.

På den ene siden var hun en stor stjerne som mestret flere språk og hang med rike og berømte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men straks hun vendte tilbake til det jemenittiske nabolaget hvor hun vokste opp, måtte hun ikle seg en underdanig og tradisjonell rolle for å bli godtatt.

Satse på familie

Da Ofra Haza passerte 30 bestemte hun seg for å sette egen karriere til side for heller å finne en ektemann og etablere familie. Mange beilere var interesserte i den musikalske skjønnheten, men de fleste ble kontant avvist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ofra Hazas tredjealbum Kirya fra 1993.Ofra Hazas tredjealbum Kirya fra 1993.

Først da hun var 39 år gammel dukket det som så ut som drømmeprinsen opp i form av forretningsmannen Doron Ashkenazi.

15. juli 1997 giftet de seg i en pompøs og storslagen seremoni på taket av Ofra Hazas barndomshjem hvor også Shimon Peres var til stede som gjest.

Ofra Hazas mangeårige manager, Bezalel Aloni, var imidlertid ikke like tilfreds med superstjernens valg av ektemake.

I «Mikhtavim l'ofra» beskriver han Doron Ashkenazi som en stormannsgal forretningsmann som først og fremst var ute etter Hazas formue.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bezalel Aloni skal også ha følt vemmelse over at ektemannen insisterte på å ankomme bryllupet i hest og vogn.

Tragisk skjebne

For Ofra Haza skulle ekteskapet vise seg å bli alt annet enn en velsignelse. Hun fikk aldri barna hun så sterkt ønsket seg. Og to og et halvt år etter det påkostede bryllupet var hun døende av det som trolig var AIDS.

Ofra Haza hadde valgt å holde seg jomfruelig inntil hun giftet seg, og ifølge Aloni var det ektemannen som smittet henne med den dødelige sykdommen.

Ifølge den israelske avisen Ha'aretz skal tilstanden hennes ha forverret seg raskt fordi hun i skam over sin egen sykdom unnlot å be om nødvendig medisinsk hjelp.

23. februar 2000 dør Ofra Haza etter kort tids sykeleie.

Utenfor Sheba-sykehuset i Tel Aviv stod horder med fans og journalister som i sorg og vantro mottok det triste budskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sang seg inn i hjertene

Flere tusen sørgende deltok i begravelsen til Ofra Haza 27. februar. Det var folk fra alle samfunnslag inkludert Shimon Peres, Bibi Netanyahu og daværende statsminister Ehud Barak.

– Jeg kunne ikke annet enn å la meg imponere over hennes skinnende personlighet og store talent. Hun sang seg inn i hjertene til mennesker både i Israel og i resten av verden. Hun ga et betydelig bidrag til israelsk kultur og æren hun ga landet vårt skal aldri bli glemt, sa statsminister Barak i sitt minneord.

Ofra Hazas tragiske dødsfall førte også til en stor diskusjon om AIDS i Israel og var med på å rive ned skammen og mytene som sykdommen var knyttet til.

Ett år senere dør Ofra Hazas enkemann Doron Ashkenazi etter en overdose.