Fordømmer Muhammed-beklagelsen

Den danske avistegneren Kurt Westergaard fordømmer beklagelsen til den danske avisen Politiken for å ha republisert tegningene av profeten Muhammed. Foto: Preben Hupfeld / SCANPIX DANMARK.
Den danske avistegneren Kurt Westergaard fordømmer beklagelsen til den danske avisen Politiken for å ha republisert tegningene av profeten Muhammed. Foto: Preben Hupfeld / SCANPIX DANMARK.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Karikaturtegner Kurt Westergaard fordømmer Politikens beklagelse av Muhammed-karikaturene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Karikaturstriden
30. september 2005 trykket den danske avisen Jyllands-Posten tolv karikaturtegninger av profeten Muhammed.

* Flere europeiske aviser valgte etter hvert å sette karikaturene på trykk.

* Mange muslimer opplevde publiseringen som en provokasjon. Det oppsto opptøyer og voldelige demonstrasjoner i en rekke land.

* 4. februar 2006 ble den danske og norske ambassaden i Syria stormet og stukket i brann.

* 12. februar 2008 pågrep dansk politi flere personer som var mistenkt for å ha planlagt å drepe avistegneren Kurt Westergaard. Westergaard sto bak den mest kontroversielle av karikaturene: profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

* 13. februar 2008 publiserer 17 danske aviser, en av dem Politiken, karikaturen som en støtteerklæring til avistegneren.

* Første nyttårsdag i år gikk en 28 år gammel somalisk mann til angrep på Westergaard med øks.

* Politiken ba fredag om unnskyldning for å ha krenket muslimer ved å trykke Muhammed-karikaturene. Jyllands-Posten avviser å gjøre det samme.

(Kilde: NTB)

Den danske avisen Politiken har inngått et forlik med muslimske grupper og beklager at muslimer ble krenket da den gjenopptrykket Muhammed-karikaturene i 2008.

Det har fått karikaturtegner Kurt Westergaard til å rase.

– Unnskyldningen er et knefall for islamisme. Politiken gir avkall på ytringsfriheten. I Danmark har vi noen spilleregler som vi ikke kan avvike fra, nemlig ytringsfriheten, sier karikaturtegneren til berlingske.dk.

Les også: Politiken beklager krenkelse av muslimer

- Sensur

Westergaard fordømmer beklagelsen og frykter at den er første skritt på veien mot en sensur der andre forhold i Danmark i fremtiden skal bli vurdert opp mot en muslimsk målestokk.

Det avviser sjefsredaktør Tøger Seidenfaden i Politiken.

– Forliket ser framover og uttrykker meget fornuftige synspunkter. Kanskje kan dette være med på å minske noen av de seiglivede spenningene. Det gir uttrykk for et håp om at Danmarks - og ikke minst danske mediers - forhold til den muslimske verden kan forbedres, sier Seidenfaden i en kommentar til sin egen avis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge sjefsredaktøren fraskriver ikke avisen retten til å publisere tegningene igjen, og de unnskylder heller ikke at de har offentliggjort tegningene, derimot beklager de den krenkelse som en rekke muslimer har følt.

Politikerne fordømmer

Danske politikere møter forliket med sterk fordømmelse.

– Det er vanvittig. Det er krenkelser i mediene hver eneste dag. Slik er ytringsfriheten, sier leder Helle Thorning-Schmidt i Socialdemokratiet til Politiken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun får støtte fra leder Villy Søvndal i Socialistisk Folkeparti, som er enig i at man ikke kan forhandle om ytringsfriheten.

Peter Christensen i regjeringspartiet Venstre mener det er «underlig at Politiken har behov for å beklage», mens Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard kaller situasjonen absurd.

– Det er dypt, dypt pinlig at Tøger Seidenfaden selger seg ut av Danmarks og Vestens ytringsfrihet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forliket er inngått mellom Politiken og åtte organisasjoner som representerer i alt 94.923 etterkommere av profeten Muhammed.

Etter at Jyllands-Posten publiserte tegninger av profeten Muhammed i 2005, har den danske tegneren Kurt Westgaard levd under politibeskyttelse 24 timer i døgnet.

Han har mottatt flere drapstrusler og i januar i år ble tegneren utsatt for et økseangrep i sitt eget hjem.

Les også: Nettauksjonssted refses av statsministeren