Dissident sultestreiket seg til døde på Cuba

Rundt 30 opposisjonelle er arrestert i forkant av begravelsen av den politiske fangen Orlando Zapata Tamayo, som døde etter en 85 dager lang sultestreik på Cuba.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 30 ble arrestert for å hindre at de skulle få delta i begravelsen til Zapato Tamayo, melder nyhetsbyrået AFP.

42-åringen døde på et sykehus i hovedstaden Havana tirsdag, ifølge menneskerettsgruppen Cuban Human Rights Commission.

Zapata sultestreiket i protest mot det han mente var svært dårlige soningsforhold i cubanske fengsler. Han hadde vært fengslet siden 2003 og var blant annet dømt for motstand mot kommunistregimet på Cuba.

Samvittighetsfange

Amnesty International kalte Zapata en av Cubas 58 samvittighetsfanger.

– At Orlando Zapata Tamayo følte at han ikke hadde noe annet valg enn å sultestreike i protest, er en fryktelig anklage mot undertrykkelsen av den politiske opposisjonen på Cuba, sier Amnesty International.

Også Obama-administrasjonen kritiserer Cuba.

– Dødsfallet kaster lys over den urettferdigheten som gjør at Cuba holder over 200 politiske fanger som nå bør settes fri umiddelbart, sa Philip Crowley, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

Tok opp

En amerikansk delegasjon som nylig besøkte Cuba, tok opp Zapatas dårlige helse med myndighetene og ba dem gripe inn umiddelbart.

I Spania kritiserer den konservative opposisjonen regjeringen til statsminister Jose Luis Zapateros politikk overfor Cuba.

Det konservative Folkepartiets internasjonale sekretær Jorge Moragas sier at Zapateros regjering «mangler medfølelse» for cubanske opposisjonelle og fører EU inn på en feilaktig vei overfor Cuba. (©NTB)

Personvernpolicy