– Dramatisk hvis Nederland og Canada drar

Illustrasjonfoto: Scanpix
Illustrasjonfoto: Scanpix

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken sier det vil være dramatisk for solidariteten og samholdet i NATO, dersom Nederland og Canada trekker seg ut av Afghanistan, slik de har varslet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Militært tror han at USA vil tette hullene så raskt som mulig med egne styrker og unngå alt det internasjonale oppstyret som vil bli virvlet opp, dersom NATO skal prøve å presse andre land til å rykke inn som erstattere.

– Mange i NATO har lenge fryktet det som nå kan skje. Dette er det første vesentlige landet som eventuelt gjør alvor av å trekke seg ut, og det vil sterkt påvirke Canada, som opplever enda større slitasje enn det Nederland gjør, sier Harpviken til NTB.

Nederland har rundt 2.000 soldater i Afghanistan og har vært under betydelig press internt i alliansen for å forlenge operasjonen. Men sosialdemokratene i koalisjonsregjeringen til kristeligdemokraten Jan Peter Balkenende vil ikke under noen omstendighet bli lenger enn til periodens utløp i august. Canadas forpliktelser utløper våren 2011.

– Dette betyr at to av de fire NATO-landene med betydelige kontingenter i den utsatte, sørlige delen av Afghanistan, kan være ute av landet om et drøyt år. Det kan bare betegnes som ganske dramatisk, sier Harpviken. (©NTB)

Personvernpolicy