402 henrettet i Iran

Minst 402 personer ble henrettet i Iran i 2009, viser en ny rapport. Dette bildet viser fem kriminelle som ble hengt i Mashad, 100 mil nordvest for Teheran, i august 2007. (Foto: AP Photo/Halabisaz)
Minst 402 personer ble henrettet i Iran i 2009, viser en ny rapport. Dette bildet viser fem kriminelle som ble hengt i Mashad, 100 mil nordvest for Teheran, i august 2007. (Foto: AP Photo/Halabisaz)

Men mørketallene er store, og tallet kan være mer enn det dobbelte, sier Iran Human Rights.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt ble 402 personer henrettet i Iran i 2009, ifølge en ny rapport frigitt av Iran Human Rights. I 2008 var dette tallet 352.

- Det er langt større mørketall enn vi tidligere har antatt. I en by sørvest i Iran var det 38 henrettelser, mens bare 14 av disse var rapportert av lokale medier. Det er ingenting som tilsier at det er annerledes i de andre byene, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til ABC Nyheter.

Kan være over 800

Rapporten baseres på offisielle tall, og Mahmood Amiry-Moghaddam tror det reelle antallet henrettelser kan være mer enn det dobbelte.

- Det reelle tallet kan være alt fra 800 og oppover. 80 prosent av tallene er fra mediene eller fra egne sikre kilder, sier Amiry-Moghaddam.

13 av de henrettede var kvinner, mens minst én mann ble steinet til døde. Tallene inkluderer ikke de som ble drept under demonstrasjonene og opptøyene i etterkant av presidentvalget. Dette tallet har man ingen sikre kilder på, men det anslås å være mellom 90-150 personer, står det å lese i rapporten.

Flest henrettelser

Juli er den måneden med flest henrettelser, da det oppgis at 94 personer ble henretter. 50 av disse fant sted i Teheran. Dette var måneden etter presidentvalget som var preget av opptøyer i etterkant.

- Samtidig opplevde vi at det ble vanskeligere å få opplysninger etter juli. Likevel er vi oppe i det høyeste tallet på mange år, sier Amiry-Moghaddam.

- Må iverksette sanksjoner

Iran Human Rights ønsker at FN skal reagere kraftigere på menneskerettighetsbruddene som forekommer i Iran.

- Verdenssamfunnet bør iverksette ulike former for sanksjoner. FN må presse mer på for å få inn spesialrapportører, og de må også reagere kraftigere når de ikke slipper inn, sier Amiry-Moghaddam.

Han mener også den rødgrønne regjering gjør for lite for å legge press på iranske myndigheter.

- Regjeringen er engasjert i individuelle saker, men de utøver ikke vedvarende press mot dødsstraff i sin helhet. Det har ikke hatt høy prioritet, og det har heller fått noen konsekvenser for Iran, sier Amiry-Moghaddam.

Personvernpolicy