- Kan begynne å brenne i vognen

BRANN: Her begynner en brann i et tog ved Brynseng stasjon.
BRANN: Her begynner en brann i et tog ved Brynseng stasjon.

Statens Havarikommisjon ber t-banen gjøre hva de kan for å hindre branner på de nye vognsettene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): I en foreløpig rapport i forbindelse med tre branntilløp på de nye t-banevognene i Oslo, har Statens Havarikommisjon kommet frem til at Oslo T-banedrift må finne en løsning på problemet.

«SHT ser at det ligger et betydelig forbedringspotensiale i å detektere og å stanse matingen av strøm så tidlig som mulig. En brann som går over i vognen vil kunne oppstå hvis man får et større overslag mellom positiv og negativ pol med en påfølgende lysbue som når helt over fra slepesko til vogn. Lysbuen vil fortsette å brenne til spenningen kobles fra», skriver Havarikommisjonen i sin vurdering.

Det var tre branntilløp mellom oktober 2009 og januar 2010. Havarikommisjonen skriver at hyppigheten og det store skadepotensialet gjør at de har valgt å lage en foreløpig rapport.

Ifølge rapporten har temperaturen kommet opp mot 2000 grader under brannene.

Foreløpig blir strømmen bare koblet fra når trafikkledersentralen blir klar over problemene, eller vognføreren har mulighet til å legge ut strømavtakere.

Havarikommisjonen vil også undersøke strømforskyningssystemet, strømavtakernes plassering og konstruksjon, samt hvordan man følger opp vedlikeholdsarbeid.

De kommer også med en umiddelbar sikkerhetstilråding, og ber Statens jernbanetilsyn pålegge Oslo T-banedrift å vurdere å innføre løsninger som kan forhindre at strømoverslag fører til at branner oppstår.

Det har foreløpig ikke lyktes ABC Nyheter å få en kommentar fra Oslo T-banedrift.

Personvernpolicy