- Digital mobbing et økende problem

ØKENDE PROBLEM: Mobbere som benytter seg av digitale plattformer som internett og mobil, kan nå ofrene sine nærmest overalt og til enhver tid, sier daglig leder i Barnevakten.(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
ØKENDE PROBLEM: Mobbere som benytter seg av digitale plattformer som internett og mobil, kan nå ofrene sine nærmest overalt og til enhver tid, sier daglig leder i Barnevakten.(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Én av ti ungdommer i 7.-9. klasse mobbes på internett, ifølge svensk forsker. Organisasjonen Barnevakten bekrefter at digital mobbing øker også i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Psykologiprofessor Ann Frisén ved Universitetet i Göteborg mener denne typen mobbing kan være mer alvorlig enn vanlig mobbing. Ved vanlig mobbing slipper i hvert fall ofrene unna på kveldene og i helgene:

- Ofrene for digital mobbing har ikke noe fristed, de kan plages hele tiden via SMS og nettsider, og informasjonen spres veldig raskt og kan være vanskelig å få fjernet. I tillegg er det ofte vanskelig å identifisere gjerningspersonen, sier hun i en pressemelding.

En undersøkelse som organisasjonen Barnevakten nylig gjennomførte blant 700 ungdomsskoleelever i Tønsberg kommune, viste at 50 prosent opplever digital mobbing som like ille som andre mobbeformer, mens 30 prosent mener at digital mobbing er verre.

- Det betyr at hele 80 prosent mener det er like ille eller verre. Dette er ikke en landsdekkende undersøkelse, men den gir en indikasjon på at ungdommer opplever digital mobbing som veldig reelt og alvorlig, sier daglig leder i Barnevakten, Øystein Samnøen, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Digital mobbing kan oppleves svært belastende for ofrene, ikke minst for jenter. Mobbingen kan føre til angst, depresjon, sosial isolering og redusert selvfølelse, fortsetter han.

- Tok én måned å få fjernet hatside

Nettmobbing eller digital mobbing er mobbing eller trakassering som foregår via datamaskiner eller mobiltelefoner.

- Mobberne bruker gjerne SMS, e-post, nettforum eller Facebook til å spre sitt budskap, sier Ann Frisén.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun viser til et eksempel der en svensk tenåringsjente ble mobbet gjennom en Facebook-gruppe som het «Vi som hatar Stina Johansson».

- Denne gruppen var veldig vanskelig å få fjernet. Det tok Stinas foreldre nesten en hel måned, ifølge professoren.

Les også: Fikk poeng for å slå ned skoleelev

Samnøen i Barnevakten kjenner til lignende eksempler fra Norge:

- Publisering av hatsider eller hatforum er et kjent fenomen. Det samme er isolering av andre, altså bevisst å utestenge noen fra MSN eller Facebook, samt ryktespredning, identitetstyveri, ved å overta andres nettsider eller chattekontoer, og publisering av bilder og videoklipp tatt med mobil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og hvis man søker etter ordet «slåsskamp» på YouTube, så vil man se eksempler som er også fra skoler i Norge, der man må kunne anta at de som er i filmen ikke er komfortable med det, sier han.

Knyttet til skolen

Ifølge Frisén er digital mobbing ofte knyttet til skolen (den avtar for eksempel i sommerferien) - og mobberne går nesten alltid på samme skole som offeret sitt.

Rundt 10 prosent av alle ungdommer i 7.-9.-klasse utsettes for slik mobbing, og problemet er økende, ifølge professoren.

- Vi opplever også at dette er et økende problem. Det er samtidig en mobbeform som kan være usynlig for foreldre, lærere og andre voksne ressurspersoner, sier Samnøen.

- Jeg mener det er viktig å inkludere digital mobbing i strategi mot mobbing generelt. For å bekjempe slik mobbing er det naturlig å inkludere det i større grad enn det som gjøres i dag, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Si ifra og anmeld

- Hvilke råd gir dere når det gjelder digital mobbing?

- Foreldre og lærere råder vi til at det er viktig å ta digital mobbing like alvorlig som annen mobbing.

- Det er også viktig at foreldrene diskuterer digital mobbing med barna sine, særlig med tenåringer, for å skape holdninger. Og det er viktig at foreldre inviterer ungdommene til å snakke, dersom de opplever noe som truende eller ubehagelig.

- Det er også lurt å bruke konkrete hendelser, meldinger eller beskjeder på nett som utgangspunkt til å be om en samtale med motparten.

Ungdommene rådes til å si ifra til voksne som de stoler på, dersom de selv eller noen de vet om blir mobbet:

- Og vi oppfordrer ungdommer til å lagre logger, ikke slette utrivelige meldinger og bilder, men ta vare på det for dokumentasjon. Dersom man mistenker at hendelser kan være ulovlige, bør man ta det videre med politiet, sier Samnøen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fort gjort – store konsekvenser

NRK meldte i fjor høst at en rekke nettmobbingsaker havner hos politiet og i konfliktrådene.

Samnøen har inntrykk av at både ungdommer og voksne har reflektert lite over at det man gjør veldig raskt på nettet kan være ulovlig og dermed få strafferettslige konsekvenser.

- Dersom man er en 15-åring på fest og filmer noe som man synes er spennende, og legger det ut på Facebook, så vil det kunne være lovstridig.

- Det kan få strafferettslige følger. Selv om det er fort gjort kan det få store konsekvenser for offer og utfører, sier han.

Les mer om digital mobbing og juridiske grenser på Barnevaktens nettsider.

- Andre normer

Samnøen i Barnevakten mener en av de største utfordringene er at både ungdommer og voksne utviser andre normer for atferd på digitale arenaer enn på andre arenaer.

- Det medfører at ungdommer og voksne sier og gjør ting der, som de ikke ville ha gjort eller sagt på skolen, arbeidet eller hjemme.

- Vi trenger både en bevisstgjøring på hva norsk lov sier og en etisk refleksjon om hvor vi ønsker at rammene skal gå for akseptable adferd, sier Samnøen til ABC Nyheter.