Tar Alice som gissel

Tar Alice som gissel
Tar Alice som gissel

«Alice in Wonderland» boikottes av engelske kinoer i protest mot Disney. - Dette er ikke en problemstilling i Norge, lover administrerende direktør for Oslo Kino Geir Bergkastet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare uker unna den store verdenspremieren på Tim Burtons storslåtte 3D-dramatisering av «Alice i Eventyrland» har kinoer i Storbritannia og Irland satt seg på bakbeina.

Kinokjedene Odeon og Vue nekter nå å vise filmen i sine saler. Årsaken er at Disney velger å slippe DVD-versjonen av filmen 12 uker etter kinopremiere istedenfor etter de vanlige 17 ukene. Dette gjør de for å øke salget DVDer som er deres største inntektskilde.

Les også: Mens vi venter på Alice

Maktkamp

Ved å nekte å vise «Alice in Wonderland» blir filmen og kinopublikum offer for en maktkamp der britiske kinokjedene setter hardt mot hardt i forhold til distributøren Disney.

Kinosjef i Oslo Geir Bergkastet følger utviklingen, men forsikrer at en boikott ikke er aktuelt i Norge.

- Den norske distributøren har gitt en tid for DVD-lansering som vi kan leve med. Derfor er ikke dette en konflikt som er aktuell for oss her i Norge. For «Alice in Wonderland» i Norge blir det vanlige fire måneder mellom kino og DVD-utgivelse. Generelt er dette likevel en problemstilling som vi følger med argusøyne, sier Bergkastet.

Ødelegger ikke de britiske kinoene for seg selv ved å ikke vise en film som Alice i Eventyrland?

- Ikke nødvendigvis. Kinoer ønsker størst mulig frihet til å programmere for sitt publikum og for å bevare bredden i kinotilbudet, sier kinosjefen.

På hvilken måte påvirker DVD-slippet bredden i kinoprogrammet?

- Det presser ut de mindre filmene fra repertoaret. Dersom en stor film bare er kinoaktuell en kort tid må kinoene bruke mer salkapasitet i en kortere periode på disse filmene og det vil gå utover visningene av de mindre filmene. Jo lengre tid du har, jo mer kan du spre forestillingene over tid. Det er derfor et poeng at det settes av tilstrekkelig med tid til en kinoperiode, mener Bergkastet.

Med utbredt piratnedlasting er det allerede mange som ser filmer hjemme samtidig som de går på kino i Norge. Om filmbransjen følger etter piratene slik musikkbransjen har gjort kan publikum i større utstrekning få tilgang til lovlige valgmuligheter for hvordan de vil se filmene. Dette vil ikke gagne filmbransjen, mener Bergkastet. Han ser ikke ulovlig nedlasting som et alternativ for kinopublikum.

- Piratnedlasting er ulovlig. Jeg tror ikke at det er gunstig for filmene. I de ytterst få tilfellene man har hatt av parallell dvd-utgivelse og kinopremiere har det vist seg at publikumstallene blir lave, sier han.

Blir det viktigere for kinoene å profilere seg som en egen opplevelse?

- Det gjør kinobransjen kontinuerlig og der er noe man er opptatt av, 3D er et eksempel. I tillegg handler det om lyd, billedkvalitet og det sosiale som ligger i å oppleve film sammen med andre, sier Bergkastet.

«Alice in Wonderland» har verdenspremiere 5 mars, da kommer det også til Norge.

Les også: Filmåret 2010 sniktitt

Personvernpolicy