Petter klar for kongeløpet

Petter Northug (th) og Øystein Pettersen med gullmedaljen de tok på sprintstafetten i Whistler Olympic Park under OL i Vancouver 2010 mandag. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Petter Northug (th) og Øystein Pettersen med gullmedaljen de tok på sprintstafetten i Whistler Olympic Park under OL i Vancouver 2010 mandag. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Petter Northug kan score et ekte stafett hattrick onsdag. Hvis ikke gullmedaljen har gitt ham kink i nakken....

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stafettvinnere for menn

Stafettvinnere langrenn menn OL og VM de siste fem utgavene:

OL:

1992: Norge

1994: Italia (sølv Norge)

1998: Norge

2002: Norge

2006: Italia (5. plass Norge)

Norge har totalt fire gull – det første i 1968.

VM:

2001: Norge 2003: Norge 2005: Norge 2007: Norge

2009: Norge

Norge har vunnet ni av de ti siste. (©NTB)

Med gull i to VM på rad, er Northug mannen alle frykter i en OL-spurt.

– Stafett er noe helt spesielt. Det er kongegreia. Det var den alle snakket om da vi kom hjem fra Liberec, ikke skiathlom og femmila. I stafett går man for Norge, og man går til man stuper. Det å vinne sammen etter fire mil er spesielt. Vi trener jo sammen nesten hele sommeren og høsten. sier Northug til NTB før han løfter av seg gullmedaljen og skjærer en liten grimase.

Les også: Northug: – Ville lagt opp uten gull

Bronse-Petter fortsatt OL-bitter

– Den var tyngre enn jeg hadde trodd, ja. Jeg får faktisk litt vondt i nakken av den.....

– Så du -94-stafetten?

– Det er blitt noen klipp, men jeg så den ikke direkte på TV. Den var det ikke noe å lære av. Jeg husker at Bjørn Dæhlie prøvde å gå fra Silvio Fauner en rekke ganger.

– Norge har vunnet 12 av de 15 siste stafettene i mesterskap. Hva betyr det for laget?

– Det viser at vi alltid har noe komme med. Det skaper jo selvtillit.

– Hvem vinner onsdag?

– Det gjør nok Norge. Vi har et sterkt lag, sier Petter Northug.

Stafettklassikere

Dette er noen innholdsrike stafetter for Norge fra det første OL-gullet og fram til i dag. Northug hadde nøkkelrollen i den første:

2007: Northug sprinter inn sin første stafettittel i VM i Sapporo. Etterpå feirer han med å kalle løpet «barneskirenn». Trønderen har lagt beslag på ankeretappen for lang, lang tid.

2003: Jörgen Brink leder overlegent, og alle svensker tripper naturligvis rundt som VM-vinnere i Cavalese. Så sprekker Brink på historisk vis, et rent motorhavari. Thomas Alsgaard – hvem annen – avgjør for Norge på oppløpet.

1999: Alsgaard taper sin eneste mesterskapsstafett som ankermann for Norge. Østerrikes Christian Hoffmann seiler inn til VM-gull på hjemmebane. Hva skjedde her?

1995: Spurtkongen Alsgaard debuterer i Dæhlie-rollen for Norge. Med ham der plukker Norge fem gull i de sju neste VM og OL. I Lahtis-VM 2001 er Hetland satt opp sist og innfrir. Alsgaard tar seg av tredje etappe.

Dæhlie-miss

1994: Dæhlie går sitt siste mesterskap som ankermann. Han spurtslås av Italias Fauner på Lillehammer i OL. Det blir dødsstille på stadion i sprengkulda.

1992: 24 års gulltørke er over for stafettgutta i OL, men lite spenning. Seiersmarginen ble 1.26 minutter. 1989: Vegard Ulvang får ikke opp nok fart i spurten. Norge blir nummer fire i VM. Den eneste plassen utenfor pallen for Norge på de siste 20 årene.

1982: Den store klassikeren. Oddvar Brå ødelegger staven noen hundre meter før mål i Oslo-VM. Han får en ny av Terje Borgen og skjærer mållinjen likt med Sovjets Alexander Savjalov. Delt gull.

1978: Ivar Formo faller på nest siste etappe i Lahtis-VM. Sverige og Finland får en luke. Svenskene vinner til slutt. Norsk bronse.

1972: Johs Harviken gir fra seg over et minutt på siste etappe i OL. Norge får sølvet.

1968: Norge vinner sitt første OL-gull i herrestafett i Grenoble. Odd «Stafett-Martin» Martinsen går inn 1.40 foran andrelaget. (©NTB)


Personvernpolicy