Muslimer mer omtalt enn svineinfluensaen

Muslimer var i 2009 mer omtalt enn svineinfluensaen, ifølge en fersk rapport. Dette bildet er tatt i forbindelse med en demonstrasjon mot karikaturtegningene i midten av februar. (Foto: Andreas H. Lunde)
Muslimer var i 2009 mer omtalt enn svineinfluensaen, ifølge en fersk rapport. Dette bildet er tatt i forbindelse med en demonstrasjon mot karikaturtegningene i midten av februar. (Foto: Andreas H. Lunde)

Ny rapport tar et oppgjør med medienes fremstilling av muslimer og islam.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medieovervåkningsbyrået Retriever har foretatt en innholdsanalyse på oppdrag av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Årsrapporten «Medieskapt islamfrykt og usynlig hverdagsliv» blir lagt frem tirsdag formiddag.

I hele 2009 får islam og muslimer nesten dobbelt så mange treff som ordet innvandring, skriver avisa Utrop.

Undersøkelsen omfatter også vinkling av oppslagene, hvilke innvandrergrupper som får størst oppmerksomhet i mediene, og hvordan medieomtalen påvirker holdningene i befolkningen og blant innvandrere.

Med 77.000 treff i 2009 var temaet muslimer/islam et nesten like hett tema som Jens Stoltenberg, og det i et år da det var stortingsvalg, og fikk mer omtale enn svineinfluensaen.

Av alle oppslag som har innvandring eller integrering som hovedtema, vurderes 71 prosent som problemorienterte, 18 prosent som ressursorienterte, mens bare 11 prosent av oppslagene vurderes som nøytrale, skriver Utrop.

Av alle avisoppslag om innvandrere og flyktninger fra 1976 til 2002 var kriminalitet det mest omtalte temaet. De aller fleste artiklene om religion handler om islam og fremfor alt uttalelser om «snikislamisering», «ekstrem islamisme» og bruk av hijab i arbeidslivet.

Rapporten legges frem klokken 11.30 tirsdag. På lanseringen vil IMDi også presenter de viktigste resultatene innenfor integreringsarbeidet i 2009.

Personvernpolicy