Northug: – Ville lagt opp uten gull

Petter Northug med ett døgns mellomrom: Søndag morgen satt han gulløs, alvorstynget og skolerett foran et samlet norsk pressekorps. Mandag strålte Northug etter karrierens første OL-gull i Whistler Olympic Park under OL i Vancouver 2010. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Petter Northug med ett døgns mellomrom: Søndag morgen satt han gulløs, alvorstynget og skolerett foran et samlet norsk pressekorps. Mandag strålte Northug etter karrierens første OL-gull i Whistler Olympic Park under OL i Vancouver 2010. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Uten gull i Vancouver-OL, tror Petter Northug (24) han ville mistet motivasjonen såpass at eventyret som verdens beste langrennsløper ville vært over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg ville lagt opp uten gull her (Vancouver-OL). Da måtte jeg begynt å jobbe hjemme på gården, spille sjakk eller noe slikt. Så høyt henger denne medaljen, sa Northug noen minutter etter sitt livs kanskje største øyeblikk, medaljeseremonifesten i Whistler natt til tirsdag norsk tid.

– Mener du virkelig det?

– Jeg ville nok ikke ha sluttet å gå på ski. Men for å være 100 prosent motivert før et VM i Oslo (neste år), måtte jeg ha med en gullmedalje herfra. Jobben mot en ny sesong, som for meg starter 1. mai, vil jeg gjøre bedre med et OL-gull enn uten, sa Northug til NTB.

To dager etter at den norske skikongen strenet gjennom pressesonen uten å si ett eneste ord, pratet han på ut- og innpust etter gulløpet sammen med Øystein «Pølsa» Pettersen (27) på sprintstafetten mandag.

Les alt om OL her.

Gullkorn

Etter å ha forklart at alle sleivkommentarene han både elskes og hates for, kun er ment for moro skyld, og at han føler det «imaget» må ivaretas, fyrte 24-åringen av nye gullkorn på samlebånd.

– Hva med verdenscupen?

– Verdenscupen er avgjort. Femmila i Holmenkollen blir det siste viktige rennet for min del. I fjor var verdenscupen spennende. Slik er det ikke i år. Man trenger ikke å sende de siste rennene på TV engang. Jeg trenger ikke flere poeng. Det blir bare å stemple inn.

– Det er et folkekrav at jeg skal gå femmila i Holmenkollen. Får jeg hjelp nok der og tar minimum 60 poeng (3.-plass), så kan jeg gå ut i Oslo og feire totalseieren før vi skal til Falun. Da slipper jeg å feire i Sverige …

– Bryr du deg om folkekrav?

– Nei, men før dagen i dag så ville ikke folk ha meg hjem til Norge. Med resultatene jeg har gjort før (i OL), ville jeg fått 21 års fengsel i Norge. Derfor var det greit med dette gullet. Da kan jeg reise hjem til Norge og gå prøve-VM …

– Noen mener du er arrogant, andre at du er stor i kjeften. Hva er du i egne øyne?

– Jeg kan være stor i kjeften, ja, men det er som regel med et smil rundt munnen. Når jeg er i konkurransemodus kommer det krasse utsagn. Det har skjedd, og det vil sikkert skje igjen, sa Petter Northug til NTB.

Svensk hat

Fortsatt gjenstår to distanser (av seks) for Northug i OL; Stafetten (onsdag) og femmila (søndag). Trønderen slo fast at han nå kan senke skuldrene, og det gir gode sjanser for mer edelt metall.

Norske og svenske medier godter seg i Northug-historier. Spesielt i Sverige viser kommentarer på blant andre Aftonbladets nettsted at nordmannen er elsket – og hatet.

«Nästan skönt att åka ut i semi’n så vi slapp förlora mot honom», melder en av hundrevis med svenske meningsbærere.

– Petter Northug er ikke en sutrekopp, og han ønsker selvfølgelig ikke å bli oppfattet som det. Hans reaksjon etter skiathlom (nektet å prate) er verken han selv eller vi andre stolt av. Vi kommer til å prate mer med ham om slike ting. Men han oppfører seg ikke dårlig eller merkelig for oss i laget, sier sportssjef Åge Skinstad til NTB.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy