Frp på glid om sykelønn

Komiteleder Robert Eriksson vil ha en åpen og fordomsfri debatt om sykelønn i Frp. Men understreker at valgprogrammet står fast. Foto: Frp
Komiteleder Robert Eriksson vil ha en åpen og fordomsfri debatt om sykelønn i Frp. Men understreker at valgprogrammet står fast. Foto: Frp

Måneder etter at Frp fredet sykelønnen, skal et partiutvalg nå diskutere alle muligheter for å få ned sykefraværet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Utvalget skal «fordomsfritt og uten begrensende mandater» diskutere hvordan Frp vil få ned sykefraværet. Det ble vedtatt på partiets landstyremøte i helga.

Dermed åpner nå partiet for å diskutere både karensdager og sykelønnskutt, måneder etter at partileder Siv Jensen gikk ut og sa hun var en garantist for å beholde dagens sykelønn.

Les også : Størst sprik til Høyre.

Leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Robert Eriksson, sier forhandlingene om en ny avtale om Inkluderende avtale (IA-avtale) gjør det naturlig å se på spørsmålet på nytt.

Intern debatt

- Hele poenget med dette er at vi skal ha en fordomsfri debatt. Vi ber partiet sette ned et utvalg som skal se på IA-avtalen om å sykelønnen. De skal kunne se på ulike modeller for både arbeidstakere og arbeidsgivere når det gjelder sykelønn. Så skal vi også diskutere uføretrygd og hvordan vi skal få eldre inn i arbeidslivet, sier Eriksson.

Han understreker at dette ikke betyr en endring av partiprogrammet.

- Jeg vil presisere at det i vårt partiprogram går fram at vi ikke går for endringer om dette. Men vi vil ha en debatt. Da er det fair og rimelig at våre velgere vet at vi tar den debatten, sier Eriksson til ABC Nyheter.

Flere partilag og partiets ungdomsorganisasjon, FpU, har tatt til orde for at partiet ikke lenger skal skjerme sykelønnen. Samtidig har Siv Jensen gitt klar beskjed om at hun mener karensdager og sykelønnskutt er en dårlig idé.

Les også: Erna og Siv: Vi kutter ikke i sykelønna

- Ingen hellige kuer

FpU-leder Ove Vanebo tolker vedtaket som en seier.

- Nå blir det bevegelse, og det ser jeg på som en liten seier.

- Jeg tror det er bred enighet i hele partiet om at alle steiner skal snus og at det ikke finnes hellige kuer. Tidligere har det vært sånn at vi har diskutert alt annet enn kutt. Jeg oppfatter nå at man er villig til å se seriøst på det, sier Vanebo.

Utvalget skal nedsettes av partiets sentralstyre og får god tid til å dra sine konklusjoner. Først vinteren 2013 skal forslagene til nytt partiprogram legges fram.

- Ikke garantibrudd

- Hva er garantien mot sykelønnskutt verdt dersom man diskuterer eventuelle endringer allerede nå, Robert Eriksson?

- Vi snakker om å komme med utvalg som skal se på dette og komme med innspill til neste partiprogram. Vi skal ikke innføre karensdager og senke sykelønnen. Det står vi fast ved. Men vi jobber parallellt med å komme med innspill til neste valgprogram. Det må jo være fair. Det er ikke garantibrudd i det hele tatt, sier Eriksson.

- Var det press fra enkelte partilag som førte til at dere setter ned dette utvalget nå?

- Det er takhøyde i Frp og vi registrerer at dette blir diskutert. Vi vil at folk skal ha lyst til å diskutere det grundig, særlig med tanke på at vi står midt i forhandlingene om IA-avtalen, sier Eriksson.

Personvernpolicy