Siktet for forsøk på narkotikainnførsel

Eksteriør av San Sebastian-fengslet i Cochabamba der de tre norske jentene satt fengslet, siktet for forsøk på smugling av til sammen 22,5 kilo kokain. Bildet er tatt 24. mai 2008. Foto: Arild Vik / SCANPIX
Eksteriør av San Sebastian-fengslet i Cochabamba der de tre norske jentene satt fengslet, siktet for forsøk på smugling av til sammen 22,5 kilo kokain. Bildet er tatt 24. mai 2008. Foto: Arild Vik / SCANPIX

Lillesand-kvinnen som sist uke rømte fra Bolivia, er siktet av Kripos for medvirkning til forsøk på innførsel av narkotika til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siktelsen kommer etter at Kripos innledet etterforskning av kvinnen som søndag 16. februar kom til Norge fra Bolivia der hun var straffeforfulgt for narkotikalovbrudd.

– Min klient har forståelse for at Kripos ønsker å se nærmere på saken, og at det blir satt i gang etterforskning, sier kvinnens advokat Carl Bore til NRK.

Han sier at kvinnen har tillit til at hennes sak får en rettferdig behandling og at hun vil bidra til at fakta kommer på bordet, slik at hun kan bli renvasket for all mistanke.

Kripos mener at Norge har mulighet til å straffeforfølge norske borgere for narkotikaforbrytelser som er begått i utlandet.

Kvinnen er, sammen med to andre norske kvinner, tiltalt for narkotikaforbrytelser i Bolivia. De tre ble i mai 2008 arrestert på flyplassen i Cochabamba med i alt 22,5 kilo kokain i bagasjen på vei til Norge. De to andre kvinnene er fortsatt fengslet i Cochabamba.

Kontakt med Bolivia

Ifølge Kripos har de vært kontakt med bolivianske myndigheter om saken, men politienheten ønsker ikke å kommentere etterforskningen. Kripos vil heller ikke offentliggjøre hva som er innholdet i dialogen med Bolivia.

Kripos bekrefter at de ikke har mottatt noen formell begjæring fra Bolivia om pågripelse og siktelse.

Lillesand-kvinnen betalte i oktober 2009 en kausjon på 200.000 bolivianas – vel 165.000 kroner – og var løslatt fra fengselet i Cochabamba mot meldeplikt én dag i uken.

Nytt navn, nytt pass

Årsaken til at hun kom seg hjem til Norge, var at hun hadde et midlertidig pass i lommen, og det lød på et annet navn enn det hun benyttet.

Kvinnen hadde på forhånd tatt kontakt med et norsk folkeregister for å endre navnet sitt. Så raskt denne formaliteten var unnagjort, søkte hun den norske generalkonsulen i Bolivias hovedstad La Paz om nytt pass.

– Hun forklarte og viste at hennes eget pass var blitt ødelagt og at hun trengte et nødpass med det nye etternavnet. Søknaden ble rutinemessig sendt ambassaden i Argentina, som innvilget den, forklarte UD for en uke siden. (©NTB)

Personvernpolicy