– Norge ikke skikket til å lære andre om varetekt

To ledende strafferettsadvokater mener Norge, som gjentatte ganger har fått internasjonal kritikk for behandling av varetektsfanger, ikke bør forsøke å lære andre land om fangebehandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både FNs torturkommisjon og Europarådets torturkomité (CPT) har kritisert Norge for bruken av isolasjon og lange opphold på glattcelle. I år deltar norske myndigheter i et varetektsprosjekt hvor de gir juridisk bistand i slike spørsmål til land som Georgia, Moldova og Aserbajdsjan.

Flere profilerte norske strafferettsadvokater mener Norge i stedet bør feie for egen dør, skriver.

– Norge er ikke noe forbilde når det gjelder bruk av varetekt. Det gjelder omfanget av varetekt totalt sett, varigheten av oppholdene, bruk av isolasjon under varetekt og særlig bruk av glattcelle, sier advokat Frode Sulland, som får støtte av advokat John Christian Elden.

Les også: Iran grillet Støre om menneskerettigheter

Fra januar til oktober i fjor satt over 1.500 personer lenger enn de lovlige 48 timene på glattcelle. Advokatfirmaet Furuholmen anmeldte i desember i fjor Oslo politidistrikt til Spesialenheten etter at en av deres klienter måtte sitte åtte døgn på glattcelle.

Justisminister Knut Storberget (Ap) sier til sitt forsvar at varetektsstandarden i Norge er langt bedre enn i landene vi forsøker å veilede og at man ikke nødvendigvis må være perfekt for å kunne lære andre land noe om slike spørsmål. (©NTB)

Personvernpolicy