Hjelp på vei til uværsherjede Madeira

Gatene i Funchal ble omgjort til elver av gjørme og vann da et svært kraftig regnvær slo inn over Madeira lørdag. Foto: REUTERS / Duarte Sa / SCANPIX.
Gatene i Funchal ble omgjort til elver av gjørme og vann da et svært kraftig regnvær slo inn over Madeira lørdag. Foto: REUTERS / Duarte Sa / SCANPIX.

Redningsarbeidere graver i gjørma på Madeira på jakt etter savnede etter det voldsomme uværet i helgen. Hjelpemannskaper og utstyr blir sendt til øya med både fly og båt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Funchal (NTB-AFP-DPA): Søndag ettermiddag var det offisielle tallet på døde satt til 40.

– Vi håper ikke dette tallet vil stige, men sannsynligvis vil det det med tanke på omstendighetene i denne flomme. Vi fortsetter å lete etter døde, sier regionens sosialminister, Francisco Ramos.

Ødeleggelsene er store i Funchal, hovedstaden på Madeira, etter det kraftige uværet lørdag. Mange veier er ødelagt, bruer og hus har rast sammen, og trær er blåst over ende. Foto: REUTERS / Duarte Sa / SCANPIX.Ødeleggelsene er store i Funchal, hovedstaden på Madeira, etter det kraftige uværet lørdag. Mange veier er ødelagt, bruer og hus har rast sammen, og trær er blåst over ende. Foto: REUTERS / Duarte Sa / SCANPIX.

120 mennesker ble skadd da regn og vind veltet trær og utløste jordskred og flom i løpet av lørdagen. Ifølge meteorologer kom det mer nedbør i løpet av en dag enn gjennomsnittet for hele måneden.

Avskåret dal

Ramos vil ikke si noe om hvor mange som er savnet, ettersom tallet er svært usikkert. Mange har tilbrakt natten der de har kunnet søke ly, og fordi telefon- og mobilforbindelsene har vært nede, har mange ikke kunnet melde fra til sine pårørende.

Det tok redningsmannskaper over et døgn å nå fram til landsbyen Curral das Freiras (Nonnenes dal). Ifølge lokale medier er én funnet omkommet og én er savnet i landsbyen.

Området der hovedstaden Funchal ligger, er blant de hardest rammede. Bruer og veier er blitt vasket bort, og mange steder blokkerer biler og trær atkomsten for hjelpearbeiderne.

Turister

Madeira er et populært turistmål for reisende fra hele Europa, men ifølge myndighetene på øya har det ikke vært noen alvorlige hendelser knyttet til turister. Det britisk utenriksdepartementet opplyser imidlertid at det undersøker en savnetmelding på en britisk statsborger.

Ødelagte biler ligger igjen i utkanten av Madeiras hovedstad Funchal etter det voldsomme uværet som har rammet den portugisiske øya. Redningsmannskaper var søndag på vei til øya, og tallet på omkomne i katastrofen var kommet opp i 40. Foto: REUTERS / Duarte Sa / SCANPIX.Ødelagte biler ligger igjen i utkanten av Madeiras hovedstad Funchal etter det voldsomme uværet som har rammet den portugisiske øya. Redningsmannskaper var søndag på vei til øya, og tallet på omkomne i katastrofen var kommet opp i 40. Foto: REUTERS / Duarte Sa / SCANPIX.

Ødelagte biler ligger igjen i utkanten av Madeiras hovedstad Funchal etter det voldsomme uværet som har rammet den portugisiske øya. Redningsmannskaper var søndag på vei til øya, og tallet på omkomne i katastrofen var kommet opp i 40. Foto: REUTERS / Duarte Sa / SCANPIX.

Flere hundre norske turister er blant dem som har fått oppleve naturkreftene på svært nært hold på atlanterhavsøya.

– Vi har ikke fått meldinger om at nordmenn trenger hjelp. Ingen har kontaktet oss i Utenriksdepartementet i Oslo eller Norges honorære konsul i Madeiras hovedstad Funchal, sa pressevakt Bjørn Svennungsen i UD til NTB søndag.

Har det bra

Reiseselskapet Solia har hatt i underkant av 200 gjester på Madeira, og en del av disse reiste søndag hjem som planlagt. Flyplassen ved Funchal er åpnet igjen.

– Ingen av våre gjester er rammet, og alle har det bra, opplyste administrerende direktør Gunder Moe i Solia til NTB.

Den voldsomme stormen kom svært uventet på både lokalbefolkningen og turister på den portugisiske ferieøye Madeira lørdag. Foto: REUTERS / Duarte Sa / SCANPIX.Den voldsomme stormen kom svært uventet på både lokalbefolkningen og turister på den portugisiske ferieøye Madeira lørdag. Foto: REUTERS / Duarte Sa / SCANPIX.

Den voldsomme stormen kom svært uventet på både lokalbefolkningen og turister på den portugisiske ferieøye Madeira lørdag. Foto: REUTERS / Duarte Sa / SCANPIX.

Flyet fra Madeira landet på Oslo Lufthavn Gardermoen rett etter klokken 19 søndag.

Solias gjester har bodd i Lido-området, som ikke er berørt av uværet i særlig grad. En del av de reisende med Solia skal ha en ukes opphold til på øya, men Moe kunne søndag ikke gi noe anslag på hvor mange dette gjelder.

Dersom det er turister som ønsker å avbestille reiser til Madeira, blir dette et spørsmål mellom dem og deres forsikringsselskaper, tilføyde han.

Skip med utstyr

Portugals statsminister Jose Socrates besøkte øya sent lørdag og lovte at de lokale myndighetene skulle få all den hjelpen den trenger.

Et skip fra Portugals marine var søndag på vei med medisinsk utstyr til Madeira, som ligger rundt 900 kilometer sørvest for det portugisiske fastlandet. Et militærfly med redningsteam skulle også komme fram i løpet av søndagen.

Bulldosere er tatt i bruk i ryddearbeidet.

Leger og sykepleiere er bedt om å melde seg til ekstratjeneste, for å dempe presset på overbelastede sykehus.

Regneværet fortsatte søndag, men i langt mindre omfang enn dagen før.

Uværet skal være det voldsomste som har rammet Madeira siden oktober 1993, da åtte mennesker mistet livet i en storm. (©NTB)


Personvernpolicy