Hjelpen er på vei

Ødelagte biler ligger igjen i utkanten av Madeiras hovedstad Funchal etter det voldsomme uværet som har rammet den portugisiske øya. Redningsmannskaper var søndag på vei til øya rundt 900 kilometer sørvest for fastlandet i Portugal. Tallet på omkomne i katastrofen sto fortsatt på 32, men myndighetene fryktet at det kunne komme til å stige. Foto: Reuters/Duarte Sa/Scanpix
Ødelagte biler ligger igjen i utkanten av Madeiras hovedstad Funchal etter det voldsomme uværet som har rammet den portugisiske øya. Redningsmannskaper var søndag på vei til øya rundt 900 kilometer sørvest for fastlandet i Portugal. Tallet på omkomne i katastrofen sto fortsatt på 32, men myndighetene fryktet at det kunne komme til å stige. Foto: Reuters/Duarte Sa/Scanpix

Redningsmannskaper er på vei til Madeira, der nærmere 40 mennesker har mistet livet i et voldsomt uvær. Folk som befinner seg på den portugisiske øya får streng beskjed om å holde seg innendørs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inntil søndag morgen var det funnet 38 omkomne etter at styrtregn dagen før rev med seg tonnevis av stein og søle nedover de bratte åssidene på øya, der det befinner seg flere hundre norske turister. Ingen norske skal være skadd.

– Vi har ikke fått meldinger om at nordmenn trenger hjelp. Ingen har kontaktet oss i Utenriksdepartementet i Oslo eller Norges honorære konsul i Madeiras hovedstad Funchal, sa pressevakt Bjørn Svennungsen i UD til NTB søndag.

Usikkert dødstall

Myndighetene på Madeira fryktet at dødstallet kunne komme til å stige.

– Vi har registrert 38 døde, men vi kan ikke være sikre på at det vil stanse der, sa sosialminister i den regionale regjeringen Francisco Ramos ifølge nyhetsbyrået AFP.

Vanntilførselen og strømforsyningen til deler av øya var brutt, og telefonforbindelsene fungerte heller ikke. Et skip fra Portugals marine var på vei med medisinsk utstyr til Madeira, som ligger rundt 900 kilometer sørvest for det portugisiske fastlandet.

Søndag gjorde sterk vind med hastigheter opp mot 28 sekundmeter redningsarbeidet vanskelig.

– Jeg er veldig redd, jeg vet ikke noe om hva som skjer men jeg kan se at sjøen går brun med kjempestore bølger, sa Margarida Freitas Vieira i øyas hovedstad Funchal.

Hus ødelagt

Flere hus og bruer i Funchalområdet og i regionen Ribeira Brava sør på Madeira er ødelagt. Uværet skal være det voldsomste som har rammet Madeira siden oktober 1993, da åtte mennesker mistet livet i en storm.

Myndighetene har gitt ordre om evakuering av de lavereliggende delene av Funchal, som huser rundt 100.000 av Madeiras om lag 250.000 innbyggere. – Det har regnet uavbrutt siden daggry, fortalte Aymeric Payan som arbeider på et hotell i hovedstaden.

Innbyggerne i uværsherjede områder var søndag beordret til å holde seg hjemme, fordi de fortsatt risikerte å bli tatt av strie strømmer av vann og søle. Leger og sykepleiere er bedt om å melde seg til ekstratjeneste, for å dempe presset på overbelastede sykehus. (©NTB)

Personvernpolicy