Refser klima-skeptikerne

USAs president Barack Obama og hans kone Michelle passerer en snøhaug i Bethesda, en forstad til hovedstaden Washington D.C. Foto: Scanpix.
USAs president Barack Obama og hans kone Michelle passerer en snøhaug i Bethesda, en forstad til hovedstaden Washington D.C. Foto: Scanpix.

Klimaforskningen lever og har det bra, til tross for feilgrep og skandaleoppslag, sier den framtredende britiske vitenskapsmannen Lord Martin Rees. USAs president Barack Obama refser klimaskeptikerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skandalene rundt angivelig manipulering av statistikk og sviktende grunnlag for påstander om klimaendringer har vært brukt til å antyde at den globale oppvarmingen kanskje ikke er så alvorlig likevel. Dette er Obama og Rees sterkt uenige i.

– Det hersker bred enighet om at det er både riktig og nødvendig å ta grep som kan redusere problemet ved en virkelig alvorlig langsiktig påvirkning av klimaet, sier Lord Rees. Han leder Storbritannias høyt ansette vitenskapsakademi Royal Society.

Bevis?

– Etter min personlige mening er det viktigste enkeltbeviset i denne saken den økende konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren, og i enkel fysikk. Selv om vi ikke hadde andre data, ville dette være nok, mener Rees.

Få uker før utsendinger fra hele verden kom sammen til klimatoppmøte i København i desember i fjor, førte en skandale om lekkede dokumenter fra universitetet i East Anglia i Øst-England til store medieoppslag. Innholdet i dokumentene ble tolket som tegn på at den globale oppvarmingen ikke var så alvorlig som antatt.

Noen uker etter at møtet i København var avsluttet, ble klimavitenskapen rystet av en ny skandale da FNs klimapanel IPCC ble kritisert for flere feil i en rapport. Blant annet skulle prognoser som tydet på at isbreene i Himalaya vil smelte ned innen 2035, være basert på en stil skrevet av en student og en artikkel i et blad for fjellklatrere.

Refs

President Obama rettet i uken som gikk hard kritikk mot folk som har brukt vinterens rekordstore snømengder nordøst i USA til å reise tvil om vi virkelig opplever en global oppvarming. Snømangelen under vinter-OL i Vancouver tyder på noe annet, mente han.

– Vi har akkurat fått halvannen meter snø i Washington, og folk bruker det som bevis for at det ikke er snakk om noen oppvarming. Men global oppvarming betyr ikke at det blir varmere alle steder hele tiden, bare at planeten som helhet blir varmere, sa Obama.

Han mente noe må være galt, siden Vancouver mangler snø mens det laver ned i byer som Dallas i den amerikanske sørstaten Texas. Når værforholdene varierer så voldsomt, må det skyldes at noe har skjedd med klimaet, framholdt den amerikanske presidenten. (©NTB)

Personvernpolicy