Asylpoliti nekter overtid

Politiets utlendingsenhet rammes av konflikt om overtid. Foto: Scanpix.
Politiets utlendingsenhet rammes av konflikt om overtid. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utsendelser av asylsøkere rammes av en overtidskonflikt mellom Politiets utlendingsenhet og politiledelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt i 2010 er 28 uttransporteringer stanset, skriver Aftenposten.

– Vi jobber ikke gratis for staten. Det er liten vilje til å strekke seg. Uttransporteringer er basert på at vi jobber frivillig overtid og det gjør vi ikke nå, sier Odd Asbjørn Johansen, lokallagsleder i Politiets utlendingsenhet (PU) til avisen.

Når ikke mål

Men PU-ledelsen mener de kansellerte utsendelsene ikke bare skyldes konflikten, men også at de som skulle sendes ut var borte eller at utreisedatoene ble endret.

– Transportene som ble avbestilt skyldes i få tilfeller at man ikke fikk beordret nok folk, sier Roar Hanssen, informasjonssjef i Politiets utlendingsenhet.

Men ifølge Politiforum kan krangelen om overtid føre til problemer med å nå målet om å uttransportere 4.900 personer i løpet av året.

Antall uttransporteringer økte fra 2.891 i 2008 til 4.359 i 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolkning av avtale

Bakgrunnen for at utlendingspolitiet nå verner om fritiden, er uenighet om tolkningen av arbeidsavtalen mellom PU og Politidirektoratet. De ansatte tolker avtalen som at de må være sammen med personen som skal uttransporteres i minst 12 timer før de har krav på overnatting.

Ofte har de levert fra seg den de eskorterer før det har gått 12 timer og dermed må de sette seg på flyplass eller fly tilbake til Norge uten hvile. I tillegg reagerer de på at returen til Norge ikke blir regnet som arbeid.

– Jeg har eksempel på en kollega som ble beordret til Roma. Der måtte han vente åtte timer på flyplassen etter transporten. Han måtte hoppe over to fly for å vente på billigste billett. Det blir rett og slett for tøft, sier Odd Asbjørn Johansen. (©NTB)