Norwegian: Ville varslet PST

Mohyeldeen Mohammad (t.h.) på vei ut etter avhør på Larvik politistasjon onsdag kveld. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix.
Mohyeldeen Mohammad (t.h.) på vei ut etter avhør på Larvik politistasjon onsdag kveld. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix.

Flygesjef Tomas Hesthammer sier han ville ringt PST dersom Mohyeldeen Mohammad var ombord et av Norwegians fly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norwegians flygesjef Tomas Hesthammer sier til Dagbladet han ville ringt PST dersom han hadde fått greie på at Mohyeldeen Mohammad hadde kommet om bord i et Norwegian-fly.

Norwegians flygesjef vil kunne svarteliste uønskede passasjerer, noe det ikke er anledning til i dag.

– Jeg tror vi bør følge med på billettbestilling og ta problemet allerede på det stadiet. Vi vil ikke be besetningen om å være på vakt etter spesielle navn, utdyper flygesjefen over for Dagbladet.

Sikkerhet

Utspillet kommer etter at PST, ifølge VG, regner den trusselsiktede Mohyeldeen Mohammad (24) fra Larvik som en sikkerhetstrussel. Politiet har ikke funnet grunn til å pålegge 24-åringen reiserestriksjoner, men nå viser det seg at Mohammad kan få problemer med å reise med både Norwegian og SAS.

– Vi kan avvise passasjerer som kan utfordre sikkerheten, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

– Vi har ikke mulighet til å føre en svarteliste på passasjerer, men på generelt grunnlag har vi hjemmel til å kunne nekte personer å stige om bord i fly, forteller Johansen. Han opplyser at SAS ved flere anledninger har hatt situasjoner der man har vært skeptisk og kontaktet sikkerhetspersonell og politi for å avklare situasjonen.

Problematisk

Flygesjefen mener temaet er problematisk, og mener det er et dilemma at flyselskap ikke får lov til å svarteliste passasjerer. Han sier at det ikke er lenge siden sist en passasjer med utenlandsk opprinnelse truet kabinsjefen og sa «hvis jeg møter deg på gata, så dreper jeg deg».

– Slike folk mener jeg man bør kunne svarteliste. Men man bør ha et kontrollorgan som overvåker svartelisten slik at det blir en balanse, sier han.

Mohammads advokat John Christian Elden, skriver i en SMS til Dagbladet at han mener Hesthammer «bør overlate sikkerheten til PST og ikke sin private oppfatning av hvilke meninger han ikke liker å høre». (©NTB)

Personvernpolicy