Krever momsfri musikktjeneste

Norsk musikkbransje omfavner den nye abonnementstjenesten Wimp, men vil fjerne moms på musikksalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): - En tjeneste som Wimp konkurrerer med utenlandske aktører, og da blir det helt feil og konkurransevridende at bare norske abonnementstjenester må betale moms. Det skader norsk musikk, sier Marthe Torsby i plateselskapsorganisasjonen Ifpi.

Fredag lanserte Aspiro og Platekompaniet , i samarbeid med Telenor, den nye musikkabonnementstjenesten Wimp. Norsk platebransje håper den nye musikktjenesten kan redusere ulovlig nedlasting.

- For norske artister vil Wimp og den redaksjonelle omtalen de vil gi norsk musikk gi større grad av synlighet, og vi tror slike abonnementstjenester på sikt vil være det mest effektive virkemiddelet mot ulovlig nedlasting, uttaler Inger Lise Mey i rettighetsorganisasjonen Tono.

Se også: Tar opp kampen mot Spotify

Forventninger

Hennes positive holdning til Wimp deles av representanter også for plateselskapsorganisasjonene Ifpi og Fono samt artistorganisasjonen GramArt.

- Dette er en spennende tjeneste, og en mer demokratisk måte å spre musikk på. Platekompaniet har tidligere ikke tatt inn alle norske utgivelser, men nå vil alt kunne gjøres tilgjengelig for musikkinteresserte, sier Fono-leder Larry Bringsjord. Hans entusiasme for den nye tjenesten er likevel ikke blind.

- Dette er et eksperiment som vi har troen på og er med på. Men skulle resultatene etter hvert vise seg å bli for dårlige, kan vi trekke oss fra hele prosjektet.

Hvor stor blir kaka?

Det springende punktet er selvsagt hvor mye penger Wimp vil generere for artistene. Spotify er blitt kritisert for at artistene sitter igjen med ørsmå promillesmuler av antall spillinger, og uten stort volum vil også Wimp-kaka som skal fordeles på artistene bli liten.

Ingen av representantene for Wimp vil si noe om kritisk volum eller konkurransen med Spotify, like lite som musikkbransjeorganisasjonene vil si noe om «gjennomsnittsavtaler» for plateartister.

- Vi har tro på inntektspotensialet, men vi må bare vente og se hvordan dette faktisk utvikler seg. Det største problemet er likevel fortsatt at det er altfor lett å laste ned musikk ulovlig, men tjenester som dette kan være med på å gjøre ulovlig nedlasting mindre attraktivt, og den utviklingen hilser vi velkommen, kommenterer Ifpi-direktør Marthe Torsby.

Juba Juba

Et element i Wimp som kan friste unge musikere er kategorien Juba, for artister uten platekontrakt. Kategorien vil fungere på samme måte som NRKs Urørt, med den forskjell at spillinger på Wimp vil genere inntekter.

- Satsene for uetablerte artister vil ikke ligge på samme nivå som for de med platekontrakt, men det vil i hvert fall kunne gi disse uetablerte artistene noe penger. Samtidig er Juba-tjenesten veldig fleksibel, lett å komme inn på og like lett å gå ut av, dersom artisten skulle på platekontrakt, sier Elin Aamodt, daglig leder i Gramart.

Personvernpolicy