Forsvaret stiller en pensjonert oberst til doms:

Fly-konto havner i retten

Forsvaret har anmeldt den 74-årige pensjonerte obersten Jonn Bekkevold for grovt underslag. Den anmeldte mener å ha handlet på oppdrag for Forsvaret. Nå er det berammet rettssak. Foto: Adrian Langset/ ABC Nyheter
Forsvaret har anmeldt den 74-årige pensjonerte obersten Jonn Bekkevold for grovt underslag. Den anmeldte mener å ha handlet på oppdrag for Forsvaret. Nå er det berammet rettssak. Foto: Adrian Langset/ ABC Nyheter

Tingretten må ta stilling til mulig underslag etter et mislykket kjøp av veteranfly for Forsvarsmuseet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Oslo tingrett har nå berammet sak mot den pensjonerte obersten Jonn Bekkevold (74). Politiet har tatt ut tiltale for grovt underlag og brudd mot straffeloven, og det er satt av en uke til saken som skal starte i slutten av mai.

Det var Forsvaret som anmeldte Bekkevold fordi de mente han holdt tilbake om lag 1,5 millioner kroner på en privat konto, penger som var skaffet ved salg av 20 av Forsvarets egne utrangerte beltevogner.

I utgangspunktet var det meningen at kjøretøyene skulle byttes mot et veteranfly av typen C-119 G, en såkalt «Flying Boxcar», som de norske styrkene blant annet benyttet under FN-operasjonen i Kongo for femti år siden.

Les også: -Anmeldte meg som hevn

74-åringen har tidligere bekreftet overfor ABC Nyheter at pengene står urørt på hans egen konto. Den pensjonerte obersten sier at hans firma inngikk en forretningsmessig avtale om å skaffe flyet i sin tid, og at Forsvaret så ensidig avslutter avtaleforholdet i 2006.

Fly-entusiasten reagerer sterkt på at den part som avslutter en kontrakt så går til anmeldelse av sin forretningsforbindelse. Bekkevold vil heller ikke føre tilbake pengene til det offentlige før det oppnås enighet om at hans utlegg for mer enn fire års arbeide blir betalt.

I tiltalen heter det at salget av beltevognene til et britisk firma skjedde uten at ledelsen ved Forsvarets museer (FMU) var kjent med det. Oberst Bekkevold mener derimot at salget skjedde på ordre av FMU og at de var kjent med det.

Tidligere har Bekkevold ment at Forsvarets egentlige motiv for å anmelde ham var en hevn for at han bidro med opplysninger til NRK Brennpunkts program om et planlagt salg av F-5-jagerfly til privatpersonen Ross Perot jr i USA.

Den planlagte rettsaken mot Bekkevold setter også en annen sak i et underlig lys. Som ABC Nyheter tidligere har avslørt disponerte lederen av Norges hjemmefrontmuseum hele fire kontoer med offenlige midler på siden av statens regnskaper i flere år, men uten at dette har fått noen synlige konsekvenser.

Personvernpolicy