Glad i dialekten

Nordlendinger liker måten de selv prater på, viser en ny undersøkelse. Her ser vi erkenordleningen, Arthur Arntzen. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix.
Nordlendinger liker måten de selv prater på, viser en ny undersøkelse. Her ser vi erkenordleningen, Arthur Arntzen. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix.

Ingen er mer glad i dialekten sin enn nordlendingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Man skulle kanskje ikke tro det, men nordlendingene er de som er aller mest fornøyd med hvordan de selv prater. Oslofolk klarer, kanskje noe overraskende, ikke helt å omfavne måten de snakker på.

Dette fremkommer i en spørreundersøkelse som Infact har gjort for nettstedet purdialekt.no.

Avisen Folkebladet har spurt førsteamanuensis i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø, Aud Kirsti Pedersen, om hvorfor nordlendinger er så glade i dialekten sin. Hun er ikke overrasket over resultatet.

- På syttitallet har dialekter, spesielt i Nord-Norge, fått et veldig oppsving. Etter å kanskje ha ligget på bunn i anseelse har man fått et veldig oppsving. Men det har kanskje med at vi hadde mye å ta igjen, sier Pedersen.

Les også: – Overlevde fordi de var nordlendinger

Stort sett fornøyde

At osloensere er mest misfornøyd, overrasker ikke Pedersen.

- Nei, for de mener selv at de ikke snakker dialekt. Så det kan være en feilkilde i undersøkelsen, sier Pedersen, som påpeker at det kan være forskjell på hva folk oppgir at de mener i slike undersøkelser og hva de faktisk mener, sier hun til Folkebladet.

Selv om det er regionale forskjeller, er vi stort sett fornøyde med hvordan vi prater. Over åtte av ti nordmenn er svært eller ganske fornøyd med måten de snakker på.

- Trist at noen misliker

- Det er jo litt leit at ikke alle befant seg øverst på skalaen, men det er et stort flertall som sier seg tilfreds. De som har svart 1, svært misfornøyd, er bare drøye tre prosent. Men litt trist er det at noen går rundt og misliker sin egen dialekt så sterkt, sier Tore Jahren, konseptansvarlig i purdialekt.no.

- Alle dialekter har sitt særpreg, og representerer en viktig del av hver og ens identitet. Man skal omfavne sin egen dialekt, uavhengig om man er fra Toten, Bergen, Oslo vest eller Nord-Norge, sier Jahren.

Ved inngangen av 2010 gjorde purdialekt.no en måling over de mest Irriterende dialektene, hvor bergensk fikk flest stemmer - noe som skapte mye debatt over hele Norge.

Les hvordan din landsdel ligger an (Excel-fil).

Personvernpolicy