- Norge vil ha amerikanske atomvåpen fjernet

Fem europeiske Nato-land vil «i de kommende ukene» be USA fjerne alle gjenværende amerikanske atomvåpen fra europeisk jord. Norge er et av dem, ifølge den belgiske statsministerens kontor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier en talsmann for Belgias statsminister fredag.

Belgia, Tyskland, Luxembourg, Nederland og Norge vil fremme et krav om at flere dusin amerikanske atomstridshoder fjernes fra kontinentet i samsvar med løfter fra USAs president Barack Obama.

- Den belgiske regjeringen og de fire øvrige landene vil de kommende ukene foreslå at kjernefysiske våpen på europeisk jord som tilhører andre Nato-land fjernes, sier Dominique Dehaene fra den belgiske statsministeren Yves Letermes kontor til AFP.

- Det er et spørsmål om å starte debatten i hjertet av Nato, understreket han.

Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Bjørn Svenungsen, sier overfor ABC Nyheter at det ikke er fremsatt noe slikt krav fra norsk side.

– Men Norge arbeider sammen med Belgia, Nederland, Luxembourg og Tyskland for å reise spørsmålet om NATOs bidrag til nedrustning og ikke-spredning, sier Svenungsen.

– Vi vil ta et slikt initiativ, altså om å reise dette spørsmålet, i forbindelse med NATOs kommende utenriksministermøte i april. Dette spørsmålet er aktuelt blant annet i lys av den kommende tilsynskonferansen for NPT (ikke-spredningsavtalen) i mai, og den kommende diskusjonen om NATOs strategiske konsept.


Personvernpolicy