Får to år på seg til å utrede lyntog

Sjefen i jernbaneverket Elisabeth Enger (tv) har fått to år på seg å utrede lyntog. Ordren fikk hun fra samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (th). Foto: Øystein Grue / Jernbaneverket.
Sjefen i jernbaneverket Elisabeth Enger (tv) har fått to år på seg å utrede lyntog. Ordren fikk hun fra samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (th). Foto: Øystein Grue / Jernbaneverket.

Jernbaneverket har fått i oppdrag å utrede muligheten for lyntog i Norge. Utredningen skal være ferdig allerede om to år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utredning av lyntog

* Utredningen skal leveres innen 1. februar 2012. Det er satt av 50 millioner kroner til utredningsarbeidet. Alternativene som skal utredes er:

* En videreføring av dagens jernbanepolitikk

* En mer offensiv videreutvikling av eksisterende infrastruktur

* Høyhastighetstog som delvis bygger på eksisterende nett

* Høyhastighetstog på separat linjenett.

* Strekningene som skal utredes er: Oslo-Kristiansand-Stavanger, Oslo-Bergen, Oslo-Trondheim, Oslo-Göteborg, Oslo-Stockholm, Bergen-Haugesund/Stavanger

Oslo (NTB-Flemming Trondsen): – Det er høyfart over denne utredningen, sier jernbanedirektør Elisabeth Enger.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) la fram mandatet for utredning av høyhastighetsbane i Norge fredag, to måneder senere enn opprinnelig planlagt. Enger kvitterte med å si at Jernbaneverket er utålmodige etter å komme i gang.

Henter erfaringer

Selv om utredningsarbeidet settes i gang snarlig, er det ikke dermed sagt at det går mot lyntog i Norge. Blant alternativene som også skal utredes, er en videreføring av dagens jernbanepolitikk, altså en løsning som bygger på det eksisterende jernbanenettet.

Jernbaneverket skal skaffe internasjonal kompetanse til utredningen. I mandatet bes Jernbaneverket legge spesielt vekt på å hente inn erfaringer fra land som ligner Norge, både når det gjelder befolkningsmengde og topografi.

– Det er om å gjøre å finne det norske konseptet, sier Enger.

SV fornøyd

Jernbaneverket får 50 millioner kroner til utredningen, som skal leveres innen 1. februar 2012. Prosessen skal være åpen, med jevnlige oppdateringer fra Jernbaneverket til departementet. Målet er å få med resultatene fra utredningen i en stortingsmelding som legges fram tidlig i 2013.

Hallgeir Langeland, som representerer SV i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, er svært fornøyd med at utredningen nå skal komme i gang. Han har jobbet for høyhastighetstog i lang tid.

– For meg er dette en kjempedag, sier Langeland til NTB. (©NTB)

Personvernpolicy