- Grunnløse påstander om atomstridshode

Irans ambassadør til IAEA Ali Asghar Soltanieh. Foto: Scanpix/AFP.
Irans ambassadør til IAEA Ali Asghar Soltanieh. Foto: Scanpix/AFP.

Irans utsending til FNs atomenergibyrå avviste som «grunnløs» en rapport som uttrykker bekymring for at landet kan ha forsøkt å utvikle et atomstridshode.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ali Asghar Soltanieh sier dokumentene som er sitert i rapporten fra Det internasjonale atomenergibyrået ble «fabrikkert og dermed ikke har noen troverdighet».


- Jeg har også sagt mange ganger når de viste frem disse dokumentene til oss at ingen av dokumentene var hemmelighetsstemplede, sier Soltanieh.

- Og dermed ble det bevist at disse dokumentene hadde blitt fabrikkert og er grunnløse og dermed ikke har noen troverdighet.

- Spørsmålet om missiler eller eksplosiver har ingenting å gjøre med IAEAs charter og funksjon, la han til.

IAEAs sjef Yukiya Amano uttrykte bekymring for at Iran kan ha forsøkt å utvikle et kjernefysisk stridshode i sin første rapport til byråets styre torsdag.

- Informasjonen som er tilgjengelig for byrået… reiser spørsmålet om den mulige eksistensen i Iran av tidligere eller nåværende hemmelige aktiviteter knyttet til utviklingen av et kjernefysisk stridshode til et missil, skrev Amano.

Språket i rapporten var langt mer direkte enn det som ble brukt av Amanos egyptiske forgjenger Mohamed ElBaradei, som gikk av i slutten av november.

Wien-baserte IAEA har i flere år etterforsket etterretningsrapporter som hevder at Iran var involvert i kjernefysisk våpenutvikling.

En amerikansk etterretningsrapport fra 2007 sier at Iran stanset slik utvikling i 2003, men Amanos rapport styrker troen enkelte vestlige regjeringer har på at programmet ble fortsatt i hemmelighet.

Personvernpolicy