Frykter cyber-jihad

Artikkelen fortsetter under annonsen

En al-Qaida offensiv på nett er en virkelig og voksende trussel, selv om Osama bin Ladens gruppe foreløpig ikke har vist en virkelig leveringsevne, sier eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Et koordinert cyber-angrep gjennomført av al-Qaida? Det har ikke skjedd enda, men det er ikke bare fantasi, sier Dominique Thomas, en spesialist på islamske nettverk ved Paris’ skole for avanserte studier i de sosiale vitenskaper til AFP.


- Vi kan se det for oss: de har talentet, og fordelen er at de ikke trenger å være mange for å være effektive, la Thomas til.

Al-Qaida har hittil holdt seg til klassiske, om enn spektakulære, angrepsformer, kapringene 11. september 2001, automatgevær og bomber.

Cyber ShockWave

Men tirsdag deltok høytstående amerikanske myndigheter i øvelsen «Cyber ShockWave», designet for å teste responsen på et koordinert angrep mot internett, transport, telefon og elektrisitetsnettverk.

Og denne måneden uttalte den amerikanske direktøren for nasjonal etterretning, Dennis Blair, til det amerikanske senatet at «terroristgrupper og deres sympatisører har uttrykt interesse for å bruke datamaskiner til å ramme USA og landets borgere».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske forsvarsetablissementet diskuterer også om et cyber-angrep mot installasjoner som det amerikanske elektrisitetsnettverket kan betraktes som en krigshandling.

Offensiver mot offisielle nettsteder har allerede blitt registrert, inkludert i Saudi-Arabia, og den nødvendige ekspertisen er tilgjengelig på enkelte forum.

- På jihadistiske nettsteder finnes det alskens manualer som forklarer hvordan man lager en e-bombe, hvordan man lager et virus, og hvordan man bruker krypteringsteknikker, sier Thomas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De er svært godt oppdatert. Særlig saudiaraberne er svært dyktige.

- Spørsmål om tid

Blant militante som har blitt tiltalt for terrorhandlinger er det flere realfagsstudenter fra fag som matematikk eller informasjonsteknologi enn fra sosialvitenskaper, ifølge flere studier.

Nigerianske Umar Farouk Abdulmutallab, som er anklaget for å ha forsøkt å sprenge et jetfly på vei mot USA 25. desember, studerte ingeniørfag ved et universitet i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen

James Lewis fra Center for Strategic and International Studies som var med på å skrive boken «Security in cyberspace in the 44th presidency» sier et cyberangrep bare er et spørsmål om tid.

- Al-Qaida har ennå ikke evnen til å gjennomføre et stort, forstyrrende angrep av typen de virkelig ønsker.

- Men i løpet av de nærmeste årene vil de utvikle en slik evne.

- Vi må vente at noe stort vil skje i løpet av et tiår, sier han.

Richard Hunter, spesialist på datasikkerhet og forfatter av «World Without Secrets» legger vekt på IT som den «ultimate assymetriske kraft».

- Kraften man utøver gjennom IT er en funksjon av ens intelligens og ferdigheter, sier han til AFP.

- Det handlet mindre om finansiering eller antall mennesker involvert.

- Den ultimate ressursen er et smart individ. Du finner dem overalt.

- Hvis de ikke har ekspertisen, og vi vet de har prioritert dette området, vil de garantert utvikle den, sier Hunter.

- Det er velkjent for alle som jobber med IT profesjonelt at teknologien skifter hvert femte år. Det betyr at enhver som går inn på et gitt tidspunkt kan være en ekspert innen fem år.