Våpenhandelen blomstrer i Somalias hovedstad

En opprører fra gruppa Hizbul Islam holder fram våpenet sitt under en demonstrasjon i utkanten av Mogadishu i forrige uke. Verken opprørerne eller regjeringssoldatene i Somalia mangler våpen – og skulle noen gå tapt, er nye lette å få tak i på det største våpenmarkedet i hovedstaden Mogadishu. Foto: REUTERS / Ismail Taxta / SCANPIX
En opprører fra gruppa Hizbul Islam holder fram våpenet sitt under en demonstrasjon i utkanten av Mogadishu i forrige uke. Verken opprørerne eller regjeringssoldatene i Somalia mangler våpen – og skulle noen gå tapt, er nye lette å få tak i på det største våpenmarkedet i hovedstaden Mogadishu. Foto: REUTERS / Ismail Taxta / SCANPIX

Fred og ro hersker på den største markedsplassen for våpen i Somalias hovedstad Mogadishu. Opprørere og regjeringssoldater går omkring og kikker på nytt utstyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men hensikten med innkjøpsrunden er langt fra fredelig. Regjeringsstyrkene forbereder en ny storoffensiv med støtte fra soldater fra Den afrikanske union AU – og opprørerne vil være klare til å møte angrepet, som kan ventes når som helst.

Våpenhandler Abdi Hirsi i Mogadishu forteller til nyhetsbyrået AFP at salget går strykende, og at en kinesisk pistol er blant bestselgerne.

– Pistolen pleide å gå for 560 dollar, men nå er den oppe i 700, sier han.

Rabatt

Omregnet til norske penger vil det si at prisen på kort tid har steget fra rundt 3.320 til 4.150 kroner.

– Men hvis du kjøper et større parti, kan vi alltids diskutere prisen eller gi en betydelig rabatt på ammunisjonen, sier Abdi Hirsi.

Våpenmarkedet Irtoogte i det uroherjede strøket Bakara nord i Mogadishu ble offisielt stengt av den somaliske overgangsregjeringen i 2007. Opprørsbevegelsen al-Shabaab opprettholdt stengningen da den erobret området ett år senere.

Våpenhandlerne har siden måttet drive sine forretninger på mer diskré vis.

– Men for de som har penger nok, er det ikke stort vanskeligere å få tak i et tungt automatgevær enn å kjøpe seg en mobiltelefon, skriver nyhetsbyrået AFP.

Leverer

– Både regjeringen og al-Shabaabs folk kan komme til å beslaglegge varene våre, hvis de får øye på dem. Derfor må vi ha lagrene våre på et sikkert sted, og levere varene direkte til kjøperne, sier Abdi Hirsis kollega Ahmed Mohamed.

FN-organisasjonene som driver hjelpearbeid i Somalia, er bekymret over utsiktene til en ny opptrapping av kamphandlingene.

– Volden har nådd et nivå som overhodet ikke kan godtas, sier Mark Bowden som er koordinator for FNs programmer i landet.

Somalia har vært herjet av kaos og krig siden diktatoren Mohamed Siad Barre ble avsatt i 1991. Ifølge nettstedet er mellom 350.000 og en million somaliere drept i denne konflikten, mens rundt to millioner er drevet på flukt. (©NTB)

Personvernpolicy