Militærkupp i Niger

Kuppmakere har tatt president Mamadou Tandja til fange i Niger. Bildet er fra Niamey der der har vært flere eksplosjoner i forbindelse med kuppet. (Foto: Scanpix)
Kuppmakere har tatt president Mamadou Tandja til fange i Niger. Bildet er fra Niamey der der har vært flere eksplosjoner i forbindelse med kuppet. (Foto: Scanpix)

Soldater i Niger har tatt landets president Mamadou Tandja til fange og ført ham bort, opplyser nigerske ministre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunngjøringen ble lest opp på statlig fjernsyn torsdag kveld av oberst Goukoye Abdul Karimou, som er talsmann for kuppmakerne som kaller seg Øverste råd for gjenreisning av demokratiet (CSRD).

Tidligere torsdag fortalte to ministre at kuppmakerne hadde tatt landets president Mamadou Tandja til fange og ført ham bort. Også flere regjeringsmedlemmer er tatt til fange, fortalte de to ministrene som selv ble sluppet fri av kuppmakerne.

– Vi vil vite hva som skjer. Det er vårt land, og ingen ønsker at det skal stå i brann, sa den ene av dem på telefon til nyhetsbyrået AFP.

– Vi kan ikke bevege oss fritt, vi kan ikke gå ut. De har ført bort Mamadou Tandja, la han til.

Presidenten og hans rådgiver skal ha blitt ført til en militærforlegning i utkanten av hovedstaden, opplyser en tjenestemann til AFP.

Overtak

Kuppmakerne gikk til angrep i morgentimene torsdag, og det oppsto kraftig skyting i Nigers hovedstad Niamey. Lokale innbyggere fortalte at de hørte både eksplosjoner, maskingeværild og artilleri i bydelen der presidentpalasset og regjeringskontorene ligger, og det steg røyk opp fra presidentpalasset.

Kampene varte i over fire timer, og minst tre soldater skal ha blitt drept, ifølge vitner som skal ha sett at de døde soldatene ble fraktet til byens likhus.

Både soldater og medlemmer av presidentgarden skal ha deltatt i kuppet, som ifølge meldinger blir ledet av en soldat ved navn Major Adamou Harouna.

– Kuppmakerne har lyktes, sier en militær kilde i Niger.

En afrikansk diplomat bekrefter at flere av Nigers toppolitikere holdes fanget.

– Det ser ut til at kuppmakerne har overtaket, sier han.

Uklar situasjon

Angrepet skjedde da presidenten og hans regjering hadde møte, opplyser en fransk diplomat.

Situasjonen i Niger var torsdag svært uklar. Kuppmakerne hadde torsdag kveld ennå ikke kommet med noen offisiell uttalelse, men landets statlige radiokanal avbrøt torsdag ettermiddag sine vanlige sendinger og spilte militærmusikk i stedet.

Franske myndigheter oppfordret franske statsborgere i Niger, en tidligere fransk koloni, om å holde seg innendørs. Rundt 1.500 franskmenn og 500 andre europeere bor i Niger, mens det franske selskapet Areva er den største arbeidsgiveren i landet.

Vil endre grunnloven

Den siste tiden er den politiske situasjonen i Niger blitt stadig mer spent. I august i fjor oppløste 71 år gamle Tandja, som har sittet ved makten i over ti år, nasjonalforsamlingen i et forsøk på å endre grunnloven slik at han kan sitte enda lenger som president enn to femårsperioder.

Forhandlinger mellom Tandja og opposisjonen om å finne en løsning på den fastlåste politiske situasjonen, ble innstilt i forrige uke, noe som førte til store demonstrasjoner i Niamey.

Niger har store forekomster av uran, og til tross for politisk uro har landet mottatt milliarder av dollar i investeringer fra utenlandske selskaper ved virksomhet knyttet til gruvedrift. (©NTB)

Personvernpolicy