Ber statsråden bremse Aker-nedleggelse

Dersom helseministeren får det som hun vil, skal behandling av livsstilssykdommer, kronisk syke og rehabilitering fylle lokalene til Aker sykehus på Sinsen. (Arkivfoto: Scanpix)
Dersom helseministeren får det som hun vil, skal behandling av livsstilssykdommer, kronisk syke og rehabilitering fylle lokalene til Aker sykehus på Sinsen. (Arkivfoto: Scanpix)

Fremskrittspartiet ber helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sette nedleggelsen av Aker sykehus på vent. Også rødgrønne stortingspolitikere reagerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Akershus universitetssykehus (Ahus) skal etter planen overta pasienter fra Aker. Men på Ahus er det allerede mange korridorpasienter. Før man vedtar å legge ned Aker, må man vite om Ahus i det hele tatt har kapasitet til å ta imot de pasientene som nå skal overføres, sier Frps Christian Tybring-Gjedde til .

Styret i Oslo universitetssykehus vedtok onsdag at Aker sykehus skal legges ned, til tross for at både bystyret i Oslo og en samlet Oslo-benk på Stortinget har gått imot planene.

– Det er godt mulig at Oslo universitetssykehus alene kan bestemme at Aker skal legges ned. Men det handler også om å ta politiske signaler, sier Tybring-Gjedde.

Les også: Aker sykehus legges ned

Trygt sykehustilbud

Fredag vil Frp fremme forslag om at helseministeren griper inn.

– Regjeringen må gripe inn overfor styret i Helse Sør-Øst i denne saken, slik at man får sikret videre drift av Aker sykehus fram til nødvendig kapasitet eksisterer ved Ahus eller pasienttilbudet sikres på annet vis, heter det i forslaget.

Bakgrunnen for nedleggelsen av Aker sykehus er samordningen av Oslos tre sykehus og beslutningen fra Helse Sør-Øst om at Ahus på Lørenskog skal overta en del av hovedstadens pasientgrunnlag.

Også rødgrønne politikere reagerer på Aker-nedleggelsen. Nyvalgt styremedlem i Oslo Ap, utenriksminister Jonas Gahr Støre, er én av dem.

– Aker sykehus representerer en institusjon og en tradisjon, og er et trygt sykehustilbud for veldig mange mennesker i den delen av Oslo. Det er ikke rart at mange opplever det som en veldig rar beslutning og som en skuffelse. Det har jeg forståelse for, sier Støre til .

Stortingsrepresentant Marianne Marthinsen som også hører hjemme i Oslo Ap, mener i likhet med Frp at helseministeren må gripe inn.

– Det er klart det skal mye til for en helseminister å overstyre et helseforetak. Men det kan ikke være slik at vi som politikere ikke har noen oppfatning om hvordan sykehusstrukturen i hovedstaden skal være, sier hun til fjernsynskanalen.

Stopper ikke

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil ikke selv gripe inn mot nedleggelsen, men forutsetter at ingen av dagens Aker-pasienter vil få et dårligere sykehustilbud i framtiden.

Dersom helseministeren får det som hun vil, skal behandling av livsstilssykdommer, kronisk syke og rehabilitering fylle lokalene på Sinsen.

– Jeg tror hovedstaden virkelig trenger en type samhandlingsarena som kan møte de store helseutfordringene som kommer de neste ti årene, særlig i forhold til kroniske sykdommer. Jeg vil ta initiativ til at alle parter kommer sammen for å se på om en slik arena kan etableres på Aker, sier Strøm-Erichsen. En slik alternativ bruk av sykehuset krever imidlertid Oslo kommunes tilslutning.

Flere opposisjonspolitikere peker på at Aker-nedleggelsen står i direkte kontrast til formuleringene i regjeringserklæringen om at ingen lokalsykehus skal legges ned. Men SVs gruppeleder i Oslo bystyre, Knut Even Lindsjørn, mener politikerne som kritiserer nedleggelsen, selv har vært med å vedta den.

– Jeg blir provosert når partier som har vært med på dette vedtaket likevel snakker varmt om Aker som lokalsykehus for Groruddalen, sier Lindsjørn til .

Han viser til at Stortinget under behandlingen av statsbudsjettet for 2004 vedtok at størstedelen av Groruddalens innbyggere skal overføres fra Aker til Ahus. (©NTB)

Personvernpolicy