Etterforskerne er skråsikre på at Mossad sto bak

KRITISERES: Lederen for de israelske etterretningstjenesten Mossad, Meir Dagan høster, kritikk og krav om egen avgang etter drapet på Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh i Dubai. Foto: REUTERS/SCANPIX
KRITISERES: Lederen for de israelske etterretningstjenesten Mossad, Meir Dagan høster, kritikk og krav om egen avgang etter drapet på Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh i Dubai. Foto: REUTERS/SCANPIX

Politiet i Dubai er skråsikre på at Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh ble likvidert av en dødsskvadron fra israelske Mossad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er 99 om ikke 100 prosent sikkert at Mossad sto bak drapet, sier politisjefen i Dubai, generalløytnant Dahi Khalfan Tamin til avisen .

Politiet sitter blant annet på mengder av overvåkingsopptak av personer som knyttes til likvidasjonen av den 49 år gamle palestineren på et hotellrom 19. januar.

De har også kopier av deeuropeiske passene til de elleve antatte medlemmene av dødsskvadronen, som også fikk netthinnene skannet ved ankomsten til Dubai.

Etterforskningsmaterialet deler de nå med Interpol.

Les også: Storbritannia vil etterforske Hamas-drap

Uforstående

De opprinnelige eierne av flere av passene som ble benyttet under drapet, stiller seg helt uforstående til saken.

En av dem gjennomgikk nylig firedobbel bypassoperasjon og konstaterer tørt at han neppe egner seg som leiemorder.

Andre er opprørte og frykter følgene av at de nå er etterlyst med navn og bilde internasjonalt.

Flere europeiske land har reagert sterkt på opplysningene om at de israelske etterretningsagentenes passmisbruk.

Protester

Torsdag ble Israels ambassadør i London, Ron Prosor, kalt inn på teppet i britisk UD, og avkrevd en forklaring på hvorfor seks av medlemmene i dødsskvadronen var utstyrt med britiske pass.

Politiet i Dubai har etterlyst en rekke mistenkte etter drapet på Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh på et hotellrom i Dubai 20. januar. Alle var utstyrt med europeiske pass. Foto: REUTERS/SCANPIXPolitiet i Dubai har etterlyst en rekke mistenkte etter drapet på Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh på et hotellrom i Dubai 20. januar. Alle var utstyrt med europeiske pass. Foto: REUTERS/SCANPIX

Israel har tidligere lovet å ikke benytte britiske pass i slike operasjoner, og statsminister Gordon Brown har varslet full gransking.

Israels ambassadør i Irland, Zion Evroni, måtte forklare hvorfor tre falske irske pass ble benyttet, og franske og tyske myndigheter krever svar på tilsvarende spørsmål.

Østerrike vil vite hvorvidt drapsmennene var hadde østerrikske sim-kort i mobiltelefonene sine, og amerikanerne er bedt om bistand i forbindelse med kredittkort utstedt av banker i USA.

Fadese i Amman

Israelske myndigheter benekter offisielt at Mossad sto bak likvidasjonen i Dubai, men for statsminister Benjamin Netanyahu vekker saken trolig vonde minner.

I 1997 sendte han som statsminister en dødsskvadron til Jordan, der de forsøkte å likvidere Hamas-lederen Khaled Meshaal ved bruk av gift.

Politiet i Dubai har overvåkingsvideoer av samtlige medlemmer av den antatte dødsskvadronen som likviderte Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh i Dubai. Foto: REUTERS/SCANPIXPolitiet i Dubai har overvåkingsvideoer av samtlige medlemmer av den antatte dødsskvadronen som likviderte Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh i Dubai. Foto: REUTERS/SCANPIX

Meshal overlevde, flere av agentene ble pågrepet og Netanyahu ble tvunget til å løslate Hamas-bevegelsens åndelige overhode Ahmed Yassin for å få dem utlevert.

Fadesen endte med at den daværende Mossad-sjefen måtte gå, og Canada var ikke nådig da det ble kjent at de israelske drapsmennene hadde benyttet canadiske pass.

Dubai truer med å etterlyse Netanyahu internasjonalt.

– Israels statsminister er den første vi ønsker å stille for retten, ettersom det er han som i så fall har undertegnet drapsordren. Det vil derfor bli utstedt en arrestordre på ham, sier politisjef Dahi Khalfan.

Palestinere pågrepet

To palestinere med etterretningsbakgrunn innen Fatah anklages også for å ha bistått Mossad, og skal ifølge enkelte kilder alt sitte i varetekt i Dubai.

– De ble rekruttert av Mossad og vi kjenner navnene deres, sier Hamas-talsmannen Sami Abu Zuhri til AFP. Dubai-politiet har ikke kommentert opplysningene.

Drapet på Mabhouh har skapt debatt i Israel. Kommentatorer stiller spørsmål ved hva man egentlig ønsker å oppnå ved å likvidere palestinske ledere og viser til at arvtakere alltid står klare i kulissene.

– Likvidasjoner som dette har ingen langvarig effekt på maktbalansen, slår den israelske forfatteren og etterretningseksperten Yossi Melman fast i avisen Haaretz. (©NTB)

Personvernpolicy