- Ikke ukjent for PST

OVERVÅKER: Janne Kristiansen og PST sier de har kjennskap til visse elementer som sto bak demonstrasjonen i Oslo sist uke. Foto: Scanpix.
OVERVÅKER: Janne Kristiansen og PST sier de har kjennskap til visse elementer som sto bak demonstrasjonen i Oslo sist uke. Foto: Scanpix.

PST-sjefen sier en rekke av aktørene bak demonstrasjonen mot Dagbladet er folk de følger med på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mohyeldeen Mohammad har skapt mediestorm med sine uttalelser. (Foto: Scanpix)Mohyeldeen Mohammad har skapt mediestorm med sine uttalelser. (Foto: Scanpix)

NYDALEN (ABC Nyheter): 100 dager etter at hun tok over som sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) holdt Janne Kristiansen sin første pressekonferanse. Der la hun frem tjenestens trusselvurdering for 2010.

Selv om PST ikke la fram konkrete hendelser, kunne Kristiansen advare mot at det er tegn som tyder på at trusselnivået i Norge er på vei opp. Inntil videre vurderer likevel PST sjansen for terrorangrep mot Norge som små.

Mohyeldeen Mohammad har skapt stor mediestorm etter sin kontroversielle uttalelser den siste uken. Både under demonstrasjonen mot Dagbladet fredag sist uke, og i et intervju med Klassekampen, der han forfektet at homofile fortjente å bli steinet til døde, har han kommet med utsagn som oppfattes som truende. Det hele toppet seg da han truet to journalister fra Dagbladet med at de skulle skytes, da de oppsøkte ham hjemme i Larvik.

Les også: - Homofile fortjener dødsstraff

Les også: - Kvalmende og provoserende

Les også: - Det er folk på vei hit for å skyte dere nå

Kjenninger av PST

Selv om PST svært sjelden går inn på konkrete personer de har i kikkerten, innrømmet Janne Kristiansen at Larvik-mannen, og andre som var involvert i arrangementet av demonstrasjonen mot Dagbladet, har blitt viet oppmerksomhet.

- De er i vårt kjerneområde og er ikke ukjente for oss, sier Kristiansen til ABC Nyheter, men legger raskt til:

- Det som vi så i Oslo fredag var en fredelig demonstrasjon, og ligger langt innenfor det som er greit i vårt samfunn. Det er slett ikke alle de som hadde innlegg under demonstrasjonen som er kjente for oss. Gjennom godt politiarbeid, dialog og samarbeid med arrangørene klarte vi å unngå at det ble noe bråk under demonstrasjonen, selv om vi hadde indikasjoner på forhånd som tydet på at det kunne skje, sier hun.

Hun legger videre vekt på at det er snakk om en liten gruppering ungdommer som er frustrerte.

Terror kan komme plutselig

- Det er de samme indikatorene som gjelder her, som for andre som ender opp i en kriminell løpebane. Terror er kriminalitet. Meninger er innenfor, men det er de kriminelle handlingene med politisk motivasjon som gjør noen til en terrorist. Disse ungdommene kan tenkes å gå lenger på grunn av sin politiske motivasjon, sier hun.

Sikkerhetstjenesten legger ikke skjul på at man ikke kan utelukke terroranslag på norsk jord, selv om det i dag ikke er noen konkrete indikasjoner på at det vil skje. I PSTs trusselvurdering skriver de at terrorangrep i Norge kan skje plutselig, og uten noe forvarsel.

- Det ligger i terrorens natur. Det norske samfunnet er sårbart, og det er en sårbarhet vi ønsker å beholde. Vi har verken mulighet eller ønske om å ha en sikkerhetstjeneste som kan overvåke alt og alle til enhver tid. Et slikt samfunn er det de færreste som ønsker, sier direktør for PSTs analyseavdeling, Jon Fitje til ABC Nyheter.

ABC Nyheter har åpnet en egen debattartikkel for å samle debatten, og du kan kommentere islams forhold til andre minoriteter her. Derfor er kommentarfeltet nedenfor lukket.

Personvernpolicy