- Har opplevd en trusselbølge uten sidestykke

TRUSSELBØLGE: Mohyeldeen Mohammad forlater Larvik politistasjon onsdag kveld. Politiet i Larvik pågrep tidligere på dagen 24-åringen for å ha framsatt trusler mot Dagbladet.
TRUSSELBØLGE: Mohyeldeen Mohammad forlater Larvik politistasjon onsdag kveld. Politiet i Larvik pågrep tidligere på dagen 24-åringen for å ha framsatt trusler mot Dagbladet.

Mohyeldeen Mohammad har mottatt 30-40 sjikanerende og truende meldinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): - Mohyeldeen har oppfattet en trusselbølge mot seg uten sidestykke, sier 24-åringens advokat John Christian Elden til ABC Nyheter.

Han forteller at trykket på klienten hans har vært enormt.

- Det er langt flere som har reagert mot ham enn forrige gang jeg hadde en tilsvarende sak, som forsvarer for Tore Tvedt, som også fremførte upopulære meldinger, sier Elden.

Les også: Homokjendis inviterer Mohammad til steining

Tvedts uttalelser om jøder i VG i 2003 vakte stor oppsikt. Blant annet ble han sitert på at «De er ikke mennesker, de er parasitter som skal renskes ut...» Han uttalte også at jødene er ondskapsfulle mordere. Han ble frifunnet for krenkelse av norske jøder i lagmannsretten i 2007.

30-40 sms-er

Politiet i Vestfold har gått gjennom mange sms-er Mohyeldeen Mohammad har fått på sin mobiltelefon.

Les også: - Det er folk på vei hit for å skyte dere nå

John Christian Elden. Foto: ScanpixJohn Christian Elden. Foto: Scanpix

- Samlet sett har vi lest av 30-40 sms-er som ligger i kategorien sjikanøs og truende, sier politiinspektør Magnar Pedersen ved Vestfold politidistrikt til ABC Nyheter.

Han forteller at de aller fleste av meldingene bærer preg av å være plagsomme eller sjikanerende, mer enn truende.

- Noen er også av truende karakter, sier Pedersen.

Les også: - Han har ikke engang støtte i Saudi-Arabia

Også telefontrusler

I tillegg til meldingene analyserer politiet også telefonoppringninger.

- Dette er noe han har fortalt om i muntlig avhør, og der har vi tatt hans forklaring på det, sier Pedersen.

Politiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt. Foto: ScanpixPolitiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt. Foto: Scanpix

Han kan imidlertid per nå ikke si noe om omfanget av telefonoppringningene.

Advokat Elden sier at han overlater til politiet å etterforske omfanget av dette.

Kan ikke si om beskyttelse

Politiinspektør Pedersen ønsker ikke å si noe om hvem truslene kommer fra.

- Slike detaljer kan jeg ennå ikke greie å svare på, sier han.

Han ønsker ikke å gå inn på om Mohammad har fått politibeskyttelse, eller noe om sikkerhetsvurderingen rundt 24-åringen.

- Jeg kommenterer ikke hva politiet gir av beskyttelse eller hvilke tiltak vi gjør for fornærmede i slike saker, sier Pedersen.

Frisk språkbruk helt i orden

- Hva gjør dere nå videre i saken?

- Det er videre etterforskning, avhør av vitner, samtidig som vi prøver å innhente opplysninger fra teleselskapene i forhold til kommunikasjon som har vært på telefon og hvem som eier telefonene det er ringt fra. Dette arbeidet er ikke ferdig analysert, sier Pedersen.

Det har kommet krasse utspill mot Mohyeldeen Mohammad etter at Klassekampen siterte ham på at homofile fortjener dødsstraff på grunn av sin legning.

- Mohyeldeen går selv ut med sterke meninger, og må finne seg i at andre i debatten bruker en frisk språkbruk. Det er helt i orden. Grensen må gå ved trusler og vold, og det er straffbart uansett hvem som står bak, sier advokat Elden.

Les også: - Homofile fortjener dødsstraff

Les også: - Kvalmende og provoserende

ABC Nyheter har åpnet en egen debattartikkel for å samle debatten, og du kan kommentere islams forhold til andre minoriteter her. Derfor er kommentarfeltet nedenfor lukket.

Personvernpolicy