Fant sitt drapsoffer

Krimfofatter Jørgen Jæger (t.v.) søkte seg et drapsoffer og fikk frivillig assistanse av Sebastian Maddox (t.h.)
Krimfofatter Jørgen Jæger (t.v.) søkte seg et drapsoffer og fikk frivillig assistanse av Sebastian Maddox (t.h.)

Sebastian Maddox ble frivillig tatt av dage i Jørgen Jægers nye krimbok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sebastian var en av 375 personer som meldte seg da forfatteren og forlaget Cappelen Damm etterlyste personer som ville bli drept i Jægers nye bok.

– Jeg ville gjerne bli skrevet inn i en kriminalroman. Kanskje fordi jeg så på det som en måte å bli «udødelig» på, ironisk nok gjennom å bli drept, sier Maddox til NTB.

35-åringen er bosatt i Bergen, der han blant annet har jobbet som IT-ansvarlig på et advokatkontor. Og det er nettopp denne jobben han har når han blir drept i «Karma». Sebastian blir funnet drept i advokatkontorets bakgård. Han har stupt på hodet ut av vinduet, og er blitt liggende natta over, nedrimet og ille tilredt.

Helt

– Heldigvis er jeg en slags helt. Det er gjennom meg at lensmann Ole Vik til slutt klarer å løse mysteriet. Boka er veldig spennende og morsom å lese fordi en kan kjenne igjen så mye fra Bergen, sier Maddox.

Juryen som valgte ut Maddox besto foruten av Jæger av to representanter for forlaget.

– Jeg hadde en annen kandidat som det var mye enklere for meg å skrive inn, men ble nedstemt. De andre jurymedlemmene ville gi meg en utfordring. Da Sebastian ble valgt måtte jeg omstille meg, og gå litt tilbake for å finne ut hvordan jeg skulle skrive han inn i historien, sier Jørgen Jæger til NTB.

Han sier at Sebastian ble valgt fordi han var en artig kar som hadde gjort mye rart.

– Dessuten har han jo et klingende navn. Jeg hadde kontakt med Sebastian under hele skriveprosessen for å høre om han hadde noen kommentarer. Jeg ville ikke være ufordelaktig mot ham. Det hadde vært meningsløst, sier Jæger.

Alarmen går

«Karma» er den femte boken Jæger skriver om lensmann Ole Vik, en brumlebasse med stort, vilt hår og skjegg. Denne gangen er Vik i Bergen for å få svar på en søknad om forfremmelse. Flere lensmannskontor skal slås sammen, og Vik kan ikke tenke seg noen av kollegene som sjef.

Men ikke før har Vik landet på Flesland, før den første alarmen går. En mann blir funnet død på Korsneset i Bergen, der tyskerne bygde et forsvarsverk under 2. verdenskrig. Det er på det militære området her at det meste av handlingen i boka utspiller seg, og det var på en tur her Jørgen Jæger fikk ideen til boka.

– Jeg var på tur med hundene mine, og satt meg ned ved en kanonstilling inne på det militære området. Det var ikke et menneske på Korsneset denne dagen. Ved kanonstillingen så jeg et hull og kikket inn. Jeg så rett inn på et taklys, og det kom en innestengt, merkelig lukt ut. Det var ekkelt. Jeg ropte på hundene og kom meg ut av området, sier Jæger.

Vel hjemme fortsatte han å tenke på hva som kunne ha vært nede i hullet og dro tilbake, men da hadde militæret stengt hele området.

Asylsøkere

Jæger prøver å ta opp et aktuelt tema i sine bøker. Tidligere har han flettet inn både norsk narkotikapolitikk og vold mot kvinner. Denne gangen kretser handlingen rundt asylsøkere.

– Jeg forsøker å speile samfunnet i bøkene mine. I utgangspunktet har vi en human asylpolitikk, men det tar altfor lang tid å behandle asylsøknadene. Folk går og venter og venter. Det er en enorm påkjenning. Mange som har fått avslag på asylsøknadene sine lever under jorden. Da er de helt rettsløse, sier Jæger.

Det er nettopp denne siste gruppen vi møter i «Karma». Vi møter også noen skruppelløse serbere, som presser familier på de mest utspekulerte måter. Den første som blir presset er frilansjournalist Kai Flatvåg, som tvinges til å ta livet av seg på Korsneset.

Flere bøker

Kai Flatvåg er også en «virkelig» person.

– Han heter egentlig Kai Flatekvål og er journalist her i Bergen. Han var den første jeg bestemte meg for å skrive inn i boken. Han kom til meg og sa at han hadde lyst til å være med i en av bøkene mine. Og han er den første jeg tar livet av i «Karma», sier Jæger.

Han har også skrevet inn flere andre journalister i «Karma». Men helten selv Ole Vik er ikke bygd på noen virkelig person.

– Han er helt oppdiktet. Han er en sånn person jeg ville følt litt ærefrykt for dersom jeg møtte ham, sier Jæger.

Han er allerede i gang med å planlegge en ny sak for Vik.– Visst kommer det flere bøker om Ole Vik. Det er helt umulig å stoppe når jeg først er i gang med dette. Det er så utrolig artig, sier Jørgen Jæger.

Personvernpolicy