Forsvarets sikkerhetstjeneste sjekker tv-konsept

Nato-frykt for pilot-tv

SIKKERT? Overvåkningsflyet AWACS er blant de NATO-flyene som bruker Ørland som base. FOST vil nå forsikre seg om at alle sikkerhetsspørsmål knyttet til produksjonen av en tv-serie om norske piloter på basen er vurdert. Foto: Scanpix
SIKKERT? Overvåkningsflyet AWACS er blant de NATO-flyene som bruker Ørland som base. FOST vil nå forsikre seg om at alle sikkerhetsspørsmål knyttet til produksjonen av en tv-serie om norske piloter på basen er vurdert. Foto: Scanpix

Hysj-Forsvaret ønsker kontroll med tv-serie fra NATO-basen på Ørlandet. De frykter spredning av NATO-hemmeligheter via «digtale lyd- og bildeopptak».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Det var medieoppslag som gjorde sjefen for Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) oppmerksom på en planlagt reality-serie om de norske jagerpilotenes liv på Ørland flystasjon. Det fikk kommandør Geir Gade til å sende en bekymringsmelding til sjefen for flyplassen:

«Det er en særlig bekymring at digitale lyd- og bildeopptak gjort uten at dette innholdet har blitt vurdert i henhold til gjeldende sikkerhetslovgivning/ bestemmelser. Det er videre en bekymring at filmteamet kan ha blitt eksponert for gradert informasjon», skriver Gade i et ennå ubesvart brev datert 10. februar.

NATO bekymrer

Det er særlig forholdet til Nato-allierte som bekymrer Hysj-Forsvaret. Ørland er en del av NATO Airborne Early Warning & Control Force (NAEW&CF), og en av i alt fire framskutte NATO-avdelinger.

Ved hovedflystasjon er det ikke fast baserte overvåkningsfly (AWACS), men basen huser ofte slike fly, og når det skjer følger også utenlandsk personell med. FOST ønsker derfor å forsikre seg om at det ikke gjøres ukontrollerte lyd- eller bildeopptak av NATO-fly og det personell som følger dem.

Da Aftenposten omtalte den planlagte serien i begynnelsen av februar, sa flystasjonens presseoffiser Morten Rosenlund følgende:

- Vi synes det er ufarlig å vise litt av det vi driver med, uten samtidig å røpe forsvarshemmeligheter.

FOSTs brev ble sendt etter denne artikkelen. Formålet synes hovedsakelig å være å forsikre seg om at flyplassens sikkerhetsarbeide tar høyde for Norges NATO-forpliktelser.

Klar for kontroll

Eldar Nakken er administrerende direktør for selskapet Mediacirkus som allerede er i gang med å lage tv-serien om de norske jagerpilotene. Han var ukjent med bekymringsmeldingen fra FOST.

Til ABC Nyheter sier han det i deres kontrakt med Forsvaret er åpnet for en militær sensur og kontroll av sluttproduktet.

- Militære vil alltid påberope seg retten til sensur ut fra rikets sikkerhet. Det er ikke overraskende, mener Nakken.

Mediacirkus sto også bak fjorårets suksesserie om redningstjenesten og 330-skvadronen på NRK. Også den gang skjedde opptakene på Ørland flystasjon. Den nye serien skal etter planen sendes på en av Viasat sine kanaler, og i utgangspunktet har en tenkt seg å produsere rundt 30 episoder.

Den jevne tv-seer fikk også et lite innblikk i flystasjonen tidligere i år. Den første norske delfinalen i Melodi Grand Prix ble avholdt i en av hangarene.

Men flyplassen har også en spennede opprinnelse å vise til. Anlegget på Ørland i Sør-Trøndelag ble bygget i 1941-44 av krigsfanger for den daværende nazistiske okkupantmakten som sto i Norge.

Personvernpolicy